Nie wszystkie połączenia, które stosujemy na swoich talerzach są zdrowe. Często, z pozoru zdrowe pokarmy, źle zestawione na talerzu mogą stać się bezwartościowe (pozbawiać się wzajemnie cennych składników pokarmowych) albo wręcz szkodliwe…
Może kanapeczkę z białym serem i pomidorem?
Mmmm… pyszne śniadanko, ale czy zdrowe? Niekoniecznie! Stosując, zbyt często, takie połączenie narażamy się bowiem na bolesną i nieprzyjemną chorobę stawów.
Pomidor bogaty jest w liczne kwasy (jabłkowy, cytrynowy, kumarynowy oraz chlorogenowy) nadające im charakterystyczny smak. Kwasy te jednak łączą się z wapniem zawartym w serze powodując powstanie nierozpuszczalnych kryształków odkładających się w stawach powodując bolesne dolegliwości.
Oczywiście nie znaczy to, że musimy całkowicie zrezygnować z tego duetu. Jeśli nie spożywamy zbyt często takiego połączenia, na pewno nic nam się nie stanie jeśli sporadycznie rozpoczniemy dzień od przepysznej porcji twarożku z pomidorkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz