6 sierpnia to dzień musztardy. Z tej okazji postanowiłyśmy
zastanowić się trochę nad właściwościami zdrowotnymi tej popularnej w naszej
kuchni przyprawy oraz opowiedzieć wam co nieco o jej historii. Co ciekawe, obchodzimy nie tylko święto musztardy ale istnieje nawet Muzeum Musztardy w Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA.
Musztarda jest przyprawą, która powstaje na bazie ziarenek
gorczycy (białej, czarnej lub sarepskiej) połączonych z octem oraz dodatkiem
soli i cukru. To podstawowy składnik sosu
winegret, wykorzystywana jest również do zmiękczania mięs i jako dodatek do
różnego rodzaju dań.
Wymyślono ją już w starożytnym Rzymie na początku naszej
ery, trafnie ceniąc ją nie tylko z uwagi na jej wyjątkowy smak, ale i
właściwości lecznicze – łagodzi bóle reumatyczne, pobudza procesy trawienne
tłuszczu, działa antybakteryjnie i obniża ciśnienie krwi. W starożytnym Rzymie stosowano ją również jako afrodyzjak, dodając do miłosnych eliksirów. Pierwszy przepis na jej przygotowanie pochodzi z 42 roku. Początkowo nazywano ją palącym sokiem i największą popularnością cieszyła się w Aleksandrii. Rozkwit popularności nastąpił w czasach Karola Wielkiego głównie dzięki masowej uprawie gorczycy. Już w 1650 roku w samym Paryżu działało już ponad 600 zakładów specjalizujących się w produkcji musztardy.
Większość zdrowotnych
właściwości musztarda zawdzięcza gorczycy, która doskonale działa w przypadku zaparć,
niestrawności, nieżytu żołądka i jelit oraz innych zaburzeń trawiennych. Gorczyca
zawiera duże ilości siarki, która wykorzystywana jest przez wątrobę w procesach
odtruwania organizmu z leków i innych toksycznych substancji, w tym metali
ciężkich. Najlepiej jest zatem wybierać musztardę, która zawiera ziarenka
gorczycy zmielone w jak najmniejszym stopniu.
Do musztardy stosuje się również naturalny barwnik –
kurkuminę. Barwnik ten również ma właściwości prozdrowotne – ma silne
właściwości przeciwutleniające (zapobiega starzeniu się skóry i zmianom
nowotworowym), bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Naukowcy z
Uniwersytetu Stanu Teksas w Houston potwierdzili skuteczność kuruminy w terapii
nowotworowej.
Jednym z głównych składników musztardy jest również ocet.
Kwas octowy ma istotne znaczenie podczas procesów trawiennych tłuszczów i węglowodanów,
oczyszcza organizm z toksyn, a do tego zawiera kwasy organiczne, witaminy i
składniki mineralne.
Istnieje wiele rodzajów musztardy, z których każda
zawdzięcza swój charakterystyczny smak odpowiednio dobranym przyprawom oraz
wykorzystaniu różnych odmian gorczycy o różnym stopniu rozdrobnienia.
Niestety, musztarda jest dość kaloryczna - 100 g to jakieś
110 kcal, ale stosując ją w niewielkich ilościach jako dodatek do naszych
potraw z pewnością nam nie zaszkodzi.
Plagiat artykułu ze strony zdrowieinatura. Zawiadomiłem autora tamtej strony. Nawet obrazek ukradłyście. Mam nadzieję, że prokuratura zainteresuje się sprawą, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiezły konfident
OdpowiedzUsuń