Lubisz podjadać między posiłkami?
Czujesz się ciągle głodna mimo, że właśnie zjadłaś pożywny posiłek? Zdradzimy
ci 10 sposobów na poskromienie swojego apetytu…
1. Bądź konsekwentna – regularnie spożywaj posiłki, w 2-3 godzinnych
odstępach czasu. Małe i częste posiłki utrzymują na stałym poziomie
neuroprzekaźniki odpowiadające za wywoływanie uczucia głodu i sytości, dzięki
czemu pozbędziesz się napadów wilczego głodu.
2. Przyjmuj 2 kapsułki tranu dziennie – oleje ryb zapobiegają
występowaniu stanów zapalnych w komórkach organizmu, co umożliwia ich lepszą
pracę i spalanie większej ilości kalorii. Co więcej, w ten sposób zmniejszysz
apetyt na tłuste potrawy.
3. Umyj zęby – albo zajmij się czymś innym jeśli masz ochotę na
wieczorny spacer do swojej lodówki. Mycie zębów to doskonały sposób, aby
przetrwać chwilowy napad głodu. Zmiana smaku w ustach pomaga zmniejszyć ochotę
na jedzenie. Świeży miętowy oddech poskromi także pokusę na słodkie przekąski.
4. Wysypiaj się w nocy – powinnaś każdej nocy spać 7-8 godzin oraz starać
się kłaść i wstawać z łóżka o stałych porach. Nawet w weekendy dłuższe
leniuchowanie w łóżku niestety nie jest wskazane. Niedostateczna ilość snu, a
także zmiany czasu, który spędzasz w swoim ukochanym łóżku, powodują zmęczenie,
które z kolei zwiększa odczucie głodu. Niedostatecznie wypoczęty organizm, aby
utrzymać koncentrację, potrzebuje więcej energii dostarczanej wraz z
pożywieniem.
5. Dostarczaj odpowiednie ilości mikroelementów - kolejny raz okazuje się, że zbilansowana
dieta to podstawa. Niski poziom mikroelementów stymuluje obszary mózgu
odpowiadające za uczucie głodu. Zadbaj o to, aby stale dostarczać organizmowi to,
czego potrzebuje do zdrowia i sprawnego funkcjonowania.
6. Jedz więcej błonnika pokarmowego – włącz do swojej diety produkty
bogate w błonnik jak świeże owoce i warzywa, produkty zbożowe, płatki owsiane.
Błonnik reguluje procesy trawienne oraz łącząc się tłuszczami ogranicza ich
absorpcję. Dodatkowo błonnik, chłonąc wodę, pęcznieje i wypełnia jelita, dzięki
czemu mózg odbiera sygnał sytości. Naukowo udowodniono, że diety bogate w
błonnik pokarmowy przyczyniają się do obniżenia cholesterolu we krwi oraz
zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych typów nowotworów. Unikaj produktów
przetworzonych, które w wyniku procesów przetwórczych, tracą znaczne ilości
tego cennego składnika. sięgaj głównie po nieprzetworzoną żywność, a
szczególnie produkty o wysokiej zawartości błonnika jak np. rośliny strączkowe,
produkty zbożowe, świeże owoce i warzywa. Błonnik, chłonąc wodę, pęcznieje i
wypełnia jelita, dzięki czemu mózg odbiera sygnał sytości.
7. Zmniejsz udział węglowodanów w swojej diecie – naukowcy dowiedli,
że węglowodany mogą pobudzać apetyt. Białko natomiast może tłumić apetyt i
zmniejszać twoją chęć na niezdrowe przekąski.
8. Zrób ćwiczenia oddechowe – 15 powolnych, głębokich oddechów w
momencie, w którym masz ochotę sięgnąć po niezdrową przekąskę, pomoże ci się
zrelaksować i uwolnić się od kompulsywnego jedzenia.
9. Zwolnij – jedz pomału, znajdź czas na spokojny posiłek. Szacuje
się, że informacja w mózgu o pełnym żołądku, pojawia się dopiero po ok. 20
minutach.
10. Pij więcej wody – naukowo udowodniono, że dobrze nawodnione komórki
lepiej radzą sobie ze spalaniem kalorii. Dodatkowo w mózgu ośrodek głodu i
pragnienia znajduje się bardzo blisko siebie, przez co zdarza się, że będąc
bardzo spragniona odczuwasz głód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz