Kalafior to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstał w wyniku mutacji kapusty głowiastej lub brokułu. Dlaczego warto go jeść?
Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, kalafior jest bardzo zdrowym warzywem. Jest bogaty w witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo obfituje również w składniki mineralne: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor. Dodatkowo kalafior jest bardzo niskokaloryczny - jedynie 25kcal/100 g.
Dlaczego kalafior powinien często gościć na naszych talerzach?
Powodów jest całe mnóstwo, oto najważniejsze:
- wzmacnia naturalną odporność organizmu,
- zwalcza wolne rodniki,
- reguluje pracę układu pokarmowego,
- korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek,
- wzmacnia serce i układ krążenia,
- zwalcza zaparcia,
- spowalnia procesy starzenia skóry,
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
- działa bakteriobójczo - zwalcza bakterię Helicobacter pylori powodującą wrzody żołądka i dwunastnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz