Wskaźnik WHR wykorzystywany jest w celu określenia typu otyłości występującej u osób z nadwagą.
Wskaźnik WHR określa stosunek obwodu talii do bioder, zgodnie z wzorem zamieszczonym poniżej:
Jak interpretować wskaźnik WHR?
Aby scharakteryzować swój typ otyłości skorzystaj z tabeli zamieszczonej poniżej:
Wymienia się dwa typy otyłości, wyznaczane na podstawie wskaźnika WHR:
- brzuszna (wisceralna, androidalna) - typu jabłko
Otyłość androidalnla charakteryzuje nagromadzeniem tkanki tłuszczowej głównie w okolicach brzucha. W tym typie otyłości wzrasta ryzyko wystąpienia chorób serca, nadciśnienia czy cukrzycy.
- pośladkowo-udowa (obwodowa, ginoidalna) - typu gruszka
Otyłość ginoidalna to typ otyłości występujący gdy nadmiar tkanki tłuszczowej nagromadzony zostaje w dolnych partiach ciała – głównie w okolicach ud i pośladków. Ten typ otyłości zwiększa ryzyko wystąpienia żylaków, a także przyczynia się do powstawania zwyrodnień układu kostno-stawowego kończyn dolnych.
MOTTO: CZŁOWIEK JAK KAŻDY ORGANIZM ŻYWY NA NASZEJ PLANECIE, TYJE Z DWÓCH POWODÓW GŁÓWNYCH. *****
OdpowiedzUsuń1. PIERWSZY POWÓD:
To spożycie zbyt dużej ilości tłuszczu, który wchłania się szybko w jelicie cienkim i odkłada jako tłuszcz już ludzki. Tyjemy od tłuszczu w tempie ekspresowym.
2. DRUGI POWÓD:
Konsumpcja węglowodanów, ale tylko i wyłącznie tych, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru wysoko, zmuszając trzustkę do wydzielania zbyt dużej ilości insuliny, co skutkuje utworzeniem trójglicerydów, czyli również tłuszczu, głównie w górnych partiach ciała np. wychudzone osoby, a z fałdami tłuszczu na twarzy. Należy zatem wykluczyć ze swojego jadłospisu niezdrowe dla człowieka tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.