Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to substancje chemiczne, które w stężeniu wielokrotnie mniejszym w stosunku do utlenianego substratu, w sposób istotny, opóźniają lub hamują jego utlenianie. Zaburzenie równowagi między wytwarzaniem wolnych rodników tlenowych, a wydolnością układu antyoksydacyjnego organizmu oraz jego zdolnością do obrony przed nadmiarem tych rodników, uważa się za istotny czynnik ryzyka wystąpienia wielu chorób układu krążenia i nowotworów.
Dlaczego warto jeść produkty bogate w antyoksydanty?
Przeciwutleniacze mogą przyczyniać się do:
· opóźniania procesów starzenia;
· zmniejszania ryzyka wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca;
· zmniejszania ryzyka wystąpienia nowotworów (detoksykacja kancerogenów);
· spowolnienia przebiegu choroby Alzheimera;
Dodatkowo antyoksydanty przeciwdziałają przewlekłemu skurczowi zapalnemu oskrzeli (astma, zapalenie oskrzeli, rozedma) i chronią organizm przed zanieczyszczeniami środowiska.
Wśród najpopularniejszych znanych przeciwutleniaczy, naturalnie występujących w żywności, wymienia się: retinol, β-karoten, kwas L-askorbinowy, tokoferole, flawonoidy (flawony, flawanole, flawonole, izoflawony, antocyjany, chalkony), selen, cynk, mangan, koenzym Q. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się także syntetyczne przeciwutleniacze, np. BHT (butylohydroksytoluen), BHA (butylohydroksyanizol). Dieta bogata w owoce i warzywa, dostarczająca dużych ilości witamin i innych składników o działaniu antyoksydacyjnym, zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów złośliwych i chorób układu krążenia.
Antyoksydant
|
Źródło
|
|
Witamina C
|
Warzywa i owoce
|
|
Witamina E (tokoferol)
|
Zboża, orzechy,
oleje roślinne
|
|
Flawonoidy
|
Antocyjany
|
Ciemne winogrona, aronia, czarne porzeczki, śliwki, truskawki,
czerwone wino
|
Flawony
|
Cebula,
brokuły, seler, jabłka, brzoskwinie, wiśnie, oliwa z oliwek
|
|
Flawonole i flawonole
|
Brokuły, liście selera, fasola zielona i żółta, gryka, herbata,
kakao
|
|
β-karoten i inne karotenoidy
|
Pomarańczowe i
ciemnozielone warzywa, pomidory (likopen)
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz