Antocyjany to grupa naturalnych barwników roślinnych o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym.
Znajdziemy je przede wszystkim w kwiatach i owocach roślin wyższych, ale także w liściach, łodygach i korzeniach. Dużą zawartością antocyjanów odznaczają się między innymi maliny, czarne porzeczki, czarny bez, jeżyny, aronia, czerwona kapusta, winogrona oraz bakłażany.
Antocyjany należą do grupy tzw. fitoskładników (flawonoidów), które pełnią w roślinach funkcje ochronne. Antocyjany mają właściwości przeciwutleniające – chronią przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników (wytwarzanych między innymi pod wpływem światła słonecznego). Barwnikom tym przypisuje się również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, a także przeciwnowotworowe. Antocyjany uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych w wyniku czego wpływają na poprawę funkcjonowania układu krwionośnego. Dodatkowo barwniki te, uczestnicząc w syntezie kolagenu, poprawiają kondycję i wygląd skóry, włosów i paznokci.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz