poniedziałek, 2 grudnia 2013

Porozmawiajmy o szynce – cz.IV


W sklepie znajdziemy różne rodzaje szynek, tylko którą wybrać? Oczywiście zawsze kierujmy się informacją zamieszczoną na etykiecie – na tej podstawie będziemy wiedzieć czy kupujemy prawdziwą szynkę czy raczej wysokowydajny produkt  szynkopodobny.

Co znajdziemy w sklepach? Szynkę z kurczaka, szynkę z indyka… Tylko czy to aby na pewno jest to szynka? Jak już wam wspominałyśmy, w jednym z wcześniejszych postów, szynka to produkt z mięsa wieprzowego (a dokładniej ze świńskiej pupy ;) )

Uwaga również na szynki konserwowe! Tak naprawdę ciężko nazwać ten produkt szynką. Jest to raczej mielonka. Przy jej produkcji zwykle wykorzystuje się gorsze gatunki mięsa i dodaje duże ilości substancji wypełniających.

Prawdziwa szynka wieprzowa jest dość wysoko kaloryczna – ok. 130-270 kcal/100 g. Najchudszą szynką będzie szynka drobiowa, która ma średnio ok. 100 kcal/100 g produktu.

Czytając etykietę szynek, oprócz mięsa, wody i soli znajdziemy często bardzo dużo innych substancji dodatkowych. Chcemy zwrócić waszą uwagę na część z nich.

Fosforany – są to substancje spulchniające białko. Na opakowaniu oznaczone będą numerami od E450 do E452.  Po co producenci stosują fosforany przy produkcji wędlin? Otóż fosforany odpowiadają za wiązanie wody w produkcie. Z kilograma szynki nastrzykiwanej 0,15-0,3% fosforanów otrzymuje się ok. 1,15-1,2 kg produktu gotowego. W ten sposób producenci zwiększają wydajność produkcji i redukują koszty. Generalnie fosforany uważane są jako substancje nieszkodliwe dla organizmu ludzkiego, jednak ich nadmiar prowadzi do zaburzenia równowagi między wapniem i fosforem, co w konsekwencji wiąże się z ograniczeniem wchłaniania z pożywienia wapnia.

Uwaga na szynki, które zawierają w swoim składzie karageny (E 407). Ich dodatek może świadczyć o nastrzykiwaniu szynki dużą ilością solanki.

Częstym dodatkiem w szynce jest również białko sojowe (izolat sojowy, białko roślinne), błonnik i skrobia roślinna. Podobnie jak wyżej wymienione substancje, dodaje się je w celu związania wody w produkcie. Szynki wędzone mogą zawierać w sobie nawet 60-70% solanki! W przypadku szynek konserwowych i prasowanych dzięki zastosowaniu ww. substancji można zwiększyć wydajność produkcji nawet o 200% (tzn. ze 100 kg mięsa wyprodukować 200 kg szynki, w której związane jest 100 l solanki)!

Nie wkładajmy też do koszyka szynek zawierających substancje wzmacniające smak (w tym glutaminian sodu) i zapach oraz barwniki oznaczane E120 i E300-316. Uwaga również na azotyny, które prekursorami potencjalnie kancerogennych nitrozoamin tworzących się w żołądku z azotynów i białek. 


Pamiętajmy zatem, aby zawsze robiąc zakupy, czytać etykiety. Najlepiej jest wybierać produkty, których lista składników jest jak najkrótsza. Przypominamy, że prawdziwa szynka zawsze będzie zawierała powyżej 16 g białka (17-30 g). Raczej nie wybierajmy szynek, w których jest poniżej 85% mięsa (dobra szynka to nawet 95% mięsa). Dużo może nam również powiedzieć kształt szynki. Wymierajmy te o anatomicznych kształtach, a nie w blikach czy w osłonkach foliowych, które zwykle są produktami wysokowydajnymi. Szynką w kształcę misi czy serduszek również mówimy stanowcze NIE! I pamiętaj dobra szynka musi odpowiednio kosztować… cena poniżej 30 zł/kg może być podejrzana.

5 komentarzy:

  1. No jeśli chodzi o szynkę to mam mieszane uczucia. Jak wiadomo najlepiej kupować od osoby, która sama chowa zwierzę i dba o nie od samego początku. Aczkolwiek nie zawsze mamy takie znajomości, a w sklepach takie mięso kosztuje bardzo dużo i też do końca nie wiadomo. Mięso, a raczej białko potrzebne jest nam w naszej codziennej diecie, nie powinniśmy o tym zapominać, aczkolwiek też musimy pamiętać o tym by wybierać tylko zdrowe i pewne produkty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa szynka to tylko własnej roboty. Na resztę trzeba uważać.

    OdpowiedzUsuń
  3. A co sądzisz o E250 benzoesan sodu? Dziennik diety mój sposob na zdrowe menu.

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy wiesz że odżywiając się uważniej możesz poprawić samopoczucie i zdrowie? ;)

    OdpowiedzUsuń

Blogger Gadgets