wtorek, 6 sierpnia 2013

Musztarda



6 sierpnia to dzień musztardy. Z tej okazji postanowiłyśmy zastanowić się trochę nad właściwościami zdrowotnymi tej popularnej w naszej kuchni przyprawy oraz opowiedzieć wam co nieco o jej historii. Co ciekawe, obchodzimy nie tylko święto musztardy ale istnieje nawet Muzeum Musztardy w Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA. 





Musztarda jest przyprawą, która powstaje na bazie ziarenek gorczycy (białej, czarnej lub sarepskiej) połączonych z octem oraz dodatkiem soli i cukru.  To podstawowy składnik sosu winegret, wykorzystywana jest również do zmiękczania mięs i jako dodatek do różnego rodzaju dań.

Wymyślono ją już w starożytnym Rzymie na początku naszej ery, trafnie ceniąc ją nie tylko z uwagi na jej wyjątkowy smak, ale i właściwości lecznicze – łagodzi bóle reumatyczne, pobudza procesy trawienne tłuszczu, działa antybakteryjnie i obniża ciśnienie krwi. W starożytnym Rzymie stosowano ją również jako afrodyzjak, dodając do miłosnych eliksirów. Pierwszy przepis na jej przygotowanie pochodzi z 42 roku. Początkowo nazywano ją palącym sokiem i największą popularnością cieszyła się w Aleksandrii. Rozkwit popularności nastąpił w czasach Karola Wielkiego głównie dzięki masowej uprawie gorczycy. Już w 1650 roku w samym Paryżu działało już ponad 600 zakładów specjalizujących się w produkcji musztardy.

Większość zdrowotnych właściwości musztarda zawdzięcza gorczycy, która doskonale działa w przypadku zaparć, niestrawności, nieżytu żołądka i jelit oraz innych zaburzeń trawiennych. Gorczyca zawiera duże ilości siarki, która wykorzystywana jest przez wątrobę w procesach odtruwania organizmu z leków i innych toksycznych substancji, w tym metali ciężkich. Najlepiej jest zatem wybierać musztardę, która zawiera ziarenka gorczycy zmielone w jak najmniejszym stopniu.

Do musztardy stosuje się również naturalny barwnik – kurkuminę. Barwnik ten również ma właściwości prozdrowotne – ma silne właściwości przeciwutleniające (zapobiega starzeniu się skóry i zmianom nowotworowym), bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Teksas w Houston potwierdzili skuteczność kuruminy w terapii nowotworowej.

Jednym z głównych składników musztardy jest również ocet. Kwas octowy ma istotne znaczenie podczas procesów trawiennych tłuszczów i węglowodanów, oczyszcza organizm z toksyn, a do tego zawiera kwasy organiczne, witaminy i składniki mineralne. 

Istnieje wiele rodzajów musztardy, z których każda zawdzięcza swój charakterystyczny smak odpowiednio dobranym przyprawom oraz wykorzystaniu różnych odmian gorczycy o różnym stopniu rozdrobnienia.


Niestety, musztarda jest dość kaloryczna - 100 g to jakieś 110 kcal, ale stosując ją w niewielkich ilościach jako dodatek do naszych potraw z pewnością nam nie zaszkodzi.


2 komentarze:

  1. Plagiat artykułu ze strony zdrowieinatura. Zawiadomiłem autora tamtej strony. Nawet obrazek ukradłyście. Mam nadzieję, że prokuratura zainteresuje się sprawą, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezły konfident

    OdpowiedzUsuń

Blogger Gadgets