piątek, 23 sierpnia 2013

Składniki odżywcze żywności - węglowodany


Na hasło węglowodany pewnie w większości z was pierwsze co przychodzi na myśl to biały cukier, czyli nic innego jak sacharoza. Ale węglowodany to nie tylko cukier. W naszej diecie są "złe" i "dobre" węglowodany...



Węglowodany, czyli inaczej cukry, to podstawowe źródło łatwo przyswajalnej energii pochodzącej z pożywienia. Składniki te są w dużej mierze odpowiedzialne za smak i teksturę produktów spożywczych. Cukry dzieli się na proste i złożone. Węglowodany proste dostarczają do organizmu szybki zastrzyk energii, która równie szybko spada. Węglowodany złożone są natomiast źródłem stopniowo uwalnianej energii, co czyni je bardziej korzystnymi z dietetycznego punktu widzenia. 


Produkty, w których skład wchodzą złożone węglowodany (świeże owoce i warzywa, rośliny strączkowe, zboża) powinny stanowić dwie trzecie codziennej diety – tzn. pokrywać ok. 70% dziennej porcji kalorii.


Bardzo ważną rolę, zwłaszcza w procesach odchudzania, pełni błonnik, który nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i nie jest wykorzystywany przez organizm. To naturalny składnik owoców i warzyw, produktów zbożowych, orzechów, ziaren soczewicy i fasoli. Idealna ilość spożycia błonnika to co najmniej 35 g dziennie. Błonnik odpowiada za wchłanianie wody do światła przewodu pokarmowego, co powoduje, że obecny w nim pokarm zwiększa objętość i jego przejście przez jelita jest łatwiejsze. Błonnik zawarty w owocach i warzywach dodatkowo spowalnia wchłanianie cukru do krwi i pomaga utrzymać jego stały poziom. Przyjmowanie dostatecznych ilości błonnika pokarmowego zapewnia prawidłową pracę okrężnicy i zapobiega zaparciom. Błonnik dodatkowo redukuje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Błonnik pomaga w walce z nadwagą i otyłością – wchłaniając wodę pęcznieje i wypełnia żołądek potęgując uczucie sytości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets