piątek, 28 czerwca 2013

STOP marnowaniu żywności!!!


Skutki marnowania żywności są wielowymiarowe – to nie tylko bezpośrednie straty materialne, ale również marnotrawstwo energii i wody wykorzystywanej w produkcji, transporcie i dystrybucji żywności. Niesie to za sobą negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne.




Na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności. W Polsce, jak podają dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 r., marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych, gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton, natomiast inne źródła to 0,35 mln ton.

Polska znajduje się na 5, niechlubnym miejscu, w Unii Europejskiej, pod względem krajów w największym stopniu dopuszczających do marnotrawstwa żywności. Przed nami znajduje się tylko Wielka Brytania, Niemcy, Francja i Holandia. Na uwagę zasługuje jednak fakt, że według danych Eurostatu, w krajach zachodnich do marnowania żywności w większym stopniu przyczyniają się konsumenci, natomiast w Polsce głównym źródłem wpływającym na te statystyki jest branża spożywcza.

Do marnowania żywności w Polsce przyznaje się co czwarta osoba (MillwardBrown SMG/KRC, 09.2011).


Jakie są główne przyczyny marnowania żywności?

  • przegapienie terminu przydatności do spożycia;
  • niewłaściwe przechowywanie żywności prowadzące do jej psucia;
  • zakupy złego jakościowo posiłku;
  • zbyt duże porcje posiłków, których nie jesteśmy w stanie spożyć w całości;
  • nieprzemyślane, zbyt duże zakupy;
  • inne.

„Brak planowania posiłków i przygotowywania listy produktów przed zakupami, błędy przy przechowywaniu oraz brak pomysłów na przetwarzanie niezjedzonej żywności powodują, że w rezultacie jedzenie trafia na śmietnik. Nie stać nas na marnowanie jedzenia, nie tylko każdego z nas indywidualnie, ale też całego społeczeństwa. Nie chodzi jedynie o domowe wydatki, ale i o to, że wielu ludzi ma do żywności utrudniony dostęp. To powinno skłonić do znalezienia najlepszych sposobów na powstrzymanie marnowania jedzenia” zaznacza Maria Gosiewska, koordynatorka programu „Nie marnuj jedzenia” Federacji Polskich Banków Żywności.


Produkty, które najczęściej marnujemy to: pieczywo, warzywa, wędliny, ziemniaki, owoce, jogurty, dania gotowe, ser, mięso, mleko.


Jakie skutki niesie za sobą marnowanie żywności?

Marnotrawstwo żywności wpływa na wzrost konsumpcji, co z kolei determinuje wzrost cen żywności. 

Wzrost kosztów sprawia, że wielu ludzi nie stać na zakup pełnowartościowych posiłków. Coraz więcej ludzi zmuszonych jest do kupowania produktów spożywczych o niskiej jakości, które nie pokrywają ich dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. W konsekwencji ludzie cierpią na dieto zależne choroby.

Marnowanie żywności to również skutki ekologiczne. 

Wyrzucając jedzenie generujemy śmieci, które latami zalegają na wysypiskach. 

Dodatkowo warto pamiętać, że procesy  produkcji żywności są bardzo energochłonne, w wyniku czego uwalniana jest do atmosfery ogromna ilość gazów cieplarnianych przyspieszających zmiany klimatyczne. Mówi się, że metan, który powstaje podczas gnicia żywności, jest nawet 20-krotnie groźniejszym dla naszej atmosfery gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla. 

Co równie istotne marnując żywność, marnujemy również wodę. Kilogram wołowiny, którą wyrzucamy oznacza zmarnowanie 5-10 ton wody, która wykorzystywana jest podczas jej produkcji. Czy zdajecie sobie sprawę, że Polska posiada jedne z najmniejszych w Europie zasobów wody?







Źródło wykorzystanych informacji: [niemarnuje.pl]

3 komentarze:

  1. JEDZENIE = ŻYCIE! *****

    PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
    Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
    Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
    Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli chodzi o przechowywanie żywności to najczęściej do tych celów używam lodówki oraz specjalnych pojemników na żywność - https://duka.com/pl/akcesoria-kuchenne-i-barowe/przechowywanie-zywnosci/pojemniki-na-zywnosc-i-lunchboxy. Pojemniki takie jak lunchboxy idealnie nadają się też do przechowywania jedzenia poza domem. Używam ich przeważnie do zabierania z sobą jedzenia do pracy. Dzięki szczelnemu zamknięciu żywność w nich zawarta pozostaje świeża przez długi okres czasu.

    OdpowiedzUsuń

Blogger Gadgets