czwartek, 6 czerwca 2013

Ślimak, ślimak pokaż rogi, dam Ci sera na pierogi… czyli co warto wiedzieć o serze. CZĘŚĆ 2



W sklepie mamy do wyboru ogrom różnych rodzajów sera żółtego. Jak wybrać ten, o smaku, który będzie nam najbardziej odpowiadał? Czym różni się ser typu szwajcarskiego od sera typu holenderskiego?




Sery szwajcarskie
Sery typu szwajcarskiego charakteryzują się łagodnym, słodkawym smakiem i sprężystym miąższem. Charakterystyczne dla tego rodzaju sera są oczka o wielkości orzecha laskowego. Czy dziury sera wyjadają myszy, jak to tłumaczono nam w dzieciństwie? Oczywiście, że nie, chociaż z pewnością byłoby to ciekawe :) Oczka w serze powstają podczas procesów dojrzewania, kiedy to w masie serowej bakterie propionowe wytwarzają dwutlenek węgla. To on również nadaje serom szwajcarskim charakterystyczny smak.
Sery typu szwajcarskiego to np. Mazdamer, Ementaler, Radamer


Sery holenderskie
W serach typu holenderskiego nie znajdziemy już tylu dziur, co w serach szwajcarskich. Holenderskie sery mają elastyczny, miękki miąższ z nielicznymi otworami, wielkości ziarenek ryżu. Charakteryzują się one wyrazistym zapachem a do tego śmietankowym smakiem.
Sery typu holenderskiego to np. Gouda, Morski, Edamski, Podlaski, Zamojski, Liliput


Sery holendersko – szwajcarskie
Sery typu holendersko-szwajcarskiego powstają w wyniku połączenia dwóch wcześniej wspomnianych metod produkcji. Ich miąższ jest miękki i elastyczny, smak i zapach słodkawy, w serach bardziej dojrzałych natomiast lekko ostry, orzechowy. Sery te mają drobne, nieregularne oczka.
Sery typu holendersko-szwajcarskiego: Tylżycki, Warmiński, Mazurski


Sery włoskie
Sery typu włoskiego to sery dojrzewające przez bardzo długi okres czasu (nawet do 3 lat). Są to sery twarde, o charakterystycznym intensywnym, cierpkim smaku.
Przykładem sera typu włoskiego jest parmezan, idealnie nadający się do tarcia.


Inne rodzaje serów to ser typu angielskiegoCheddar, o charakterystycznym pikantno-słonym smaku oraz sery typu bałkańskiego jak feta czy oscypek, które produkuje się z parzonej masy serowej.


W następnych postach podpowiemy Wam dlaczego warto jest jeść sery oraz na co zwrócić szczególną uwagę w sklepie kupując sery. Odwiedzajcie nasz blog, zapraszamy również na facebook'a dzięki czemu będziecie zawsze na bieżąco :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets