piątek, 16 sierpnia 2013

Czy wiesz co jesz? – PARÓWKI – cz. III





Skoro już wiemy na co szczególnie zwracać uwagę, wkładając do koszyka parówki, warto z bliska przyjrzeć się składnikom dodawanych do najpopularniejszych, dostępnych na rynku, parówek.







MORLINY BERLINKI CLASSIC – kiełbasa wieprzowa homogenizowana wędzona parzona


Skład: mięso wieprzowe (71%), woda, sól, E 1420 – skrobia modyfikowana, białko sojowe, przyprawy, E 450, E 451 – stabilizatory, glukoza, E 621 – wzmacniacz smaku, białko kolagenowe wieprzowe, ekstrakty przypraw, E 301 – przeciwutleniacz, E 250 – substancja konserwująca 


Nasza ocena

· Ilość mięsa – 71% - przyzwoita, ale na pewno nie zachwyca, raczej po produkcie z wyższej półki cenowej można by spodziewać się więcej;


· Skrobia modyfikowana – to składnik bardzo często dodawany do parówek, ma na celu poprawę konsystencji gotowego wyrobu;


· E 450, E 451 to fosforany – ich zbyt duże dostarczanie z pożywieniem może zakłócać niektóre procesy metaboliczne; 



· E 621 – glutaminian sodu – o zgrozo! Nawet do parówek dodaje się wzmacniacze smaku! 


· E 301 – askorbinian sodu (witamina C) 

· E 250 – Azotyn sodu – uznaje się, że azotyny są prekursorami potencjalnie kancerogennych nitrozoamin tworzących się w żołądku z azotynów i białek. Środek ten jest niedozwolony w produktach przeznaczonych dla dzieci poniżej pierwszego roku życia. 






KRAKUS KRAKUSKI - kiełbasa wieprzowa homogenizowana wędzona parzona 


Skład: mięso wieprzowe 81%, woda, tłuszcz wieprzowy, skórki wieprzowe, sól, cytrynian sodu – stabilizator, cukier, przyprawy naturalne, dekstroza, ekstrakty przypraw, glutaminian sodu – wzmacniacz smaku, izoaskorbinian sodu – przeciwutleniacz, azotyn sodu – substancja konserwująca. 


Nasza ocena
Skład bardzo podobny do wyżej opisanych berlinek. Krakuski wypadają jednak znacznie lepiej pod względem ilości mięsa dodawanego do produktu. Zwracamy jednak szczególną uwagę na obecność również w tym produkcie gluaminianu sodu, przez co nie polecamy tego produktu. 




INDYKPOL Parówki z indyka tradycyjne





Skład: mięso indycze 37,2%, mięso oddzielone mechanicznie z indyka 28,9%, tłuszcz wieprzowy, woda, regulator kwasowości: mleczan sodu, zagęstnik: E1422, sól, białko sojowe, przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca E250. 



Nasza ocena: w produkcie tym szczególną uwagę zwraca ilość mięsa – mięso to jedyne 37,2%, reszta 28,9% to MOM!!! Do tego azotyn sodu… Zdecydowanie odradzamy ten produkt! 



INDYKPOL Parówki Jedynki 



Skład: Mięso 71 % (w tym mięso indycze 91 %, mięso wieprzowe 9 %), tłuszcz wieprzowy, woda, skóry wieprzowe, E325 Mleczan sodu, sól, białko sojowe, przyprawy, E316 Izoaskorbinian sodu, E250 Azotyn sodu. 



Nasza ocena: w stosunku do innych ocenianych produktów, są to parówki o przeciętnej jakości. Ilość mięsa przyzwoita, zadowalający jest również fakt, że producent nie stosuje wzmacniających smak (glutaminianu). Tylko te skóry wieprzowe… 




SOKOŁÓW Parówki sokołowskie extra

 


Skład: Mięso wieprzowe 47%, woda, tłuszcz wieprzowy, skórki wieprzowe, mięso wieprzowe oddzielone mechanicznie, błonnik pszenny, skrobia ziemniaczana, sól, przyprawy, stabilizatory: difosforany (tetrasodowy, dipotasowy), trifosforany (pentasodowy, pentapotasowy), cytrynian trisodowy, białko sojowe, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; cukier, maltodekstryna, syrop glukozowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. 



Nasza ocena: patrząc na skład produktu nasuwa się jeden wniosek… bardzo długa lista składników (a w przypadku parówek im lista ta jest krótsza tym lepiej!). Jak widzicie mięsa nie ma za dużo – jedynie 47%! Do tego MOM, skórki, wypełniacze, konserwanty i glutaminian sodu! Zdecydowanie NIE mówimy temu produktowi! 



DROBIMEX Drobisiowe paróweczki z kurcząt 




Skład: Mięso z piersi kurcząt (38 %), mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt (29 %), tłuszcz wieprzowy, skórki drobiowe, woda, białko sojowe, skrobia ziemniaczana, sól spożywcza, ekstrakty przypraw, substancja wzmacniająca smak i zapach: E621, przeciwutleniacz: E300, substancja konserwująca: E250. 



Nasza ocena: paróweczki przeznaczone dla dzieci – nazwa, kolorowe opakowanie i w środku malutkie paróweczki, ale czy warto karmić nimi nasze dzieci? Zdecydowanie NIE! Produkt ma mało mięsa, do tego MOM i skórki drobiowe! Jeszcze ten dodatek glutaminianu sodu i azotynu sodu… Nie! Nie! Nie! Nasze dzieci zasługują na więcej! 


!!! NASZ TYP:
SOKOŁÓW – parówki z szynki 



Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko sojowe, skrobia ziemniaczana, przyprawy naturalne, aromaty, hydrolizat białka kukurydzianego, ekstrakt drożdżowy, serwatka, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu 



Nasza ocena: to naprawdę bardzo dobry produkt! Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością mięsa co świadczy o jego jakości. Do tego produkt ma stosunkowo mało substancji dodatkowych dzięki czemu jest godny polecenia. Gwarantujemy, są naprawdę smaczne :)



ZOBACZ TEŻ:



2 komentarze:

  1. Powiem Wam ze ja długo szukałam takiej najlepszej wędliny i bardzo szybko udało mi się ją własnie znalezc. Popytajcie w Waszych sklepach o taka marke wędlin http://www.zychowicz.pl/index.php/ Szeroki asortyment pozwoli Wam na to żeby wybrac ta najlepszą dla siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem warto spróbować czegoś innego http://www.zychowicz.pl/index.php/
    Jesli szukacie naprawde dobrych wędlin to dokładnie tutaj je znajdziecie.

    OdpowiedzUsuń

Blogger Gadgets