środa, 21 sierpnia 2013

Składniki odżywcze żywności




Znajomość właściwości i wpływu na organizm składników przyswajalnych z pożywienia jest bardzo istotna. Podstawą utrzymania zdrowia jest stosowanie zbilansowanej i urozmaiconej diety. Spożywanie różnorodnych produktów spożywczych zapewnia pokrycie potrzeb organizmu na różnorodne składniki odżywcze. 




Składniki odżywcze, zawarte w żywności pełnią szereg funkcji: 


  • Tłuszcze i węglowodany - to głównie źródło energii dla organizmu, 

  • Białko i składniki mineralne – to główne składniki pełniące funkcje budulcowe, 

  • Witaminy i składniki mineralne – pełnią role składników regulujących pracę całego organizmu. 


Dieta optymalna to dieta, w której w ciągu dnia energia powinna być w następujących proporcjach z poszczególnych składników żywnościowych:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets