piątek, 9 sierpnia 2013

Mięso z probówki!

[zdj.Corbis/FotoChannels]
Czy wiecie, że naukowcy wyprodukowali pierwsze mięso z... PROBÓWKI!!! Czy to przełomowe odkrycie zrewolucjonizuje przemysł spożywczy?  Czy w przyszłości będziemy jadać pokarmy w całości wyprodukowane w laboratorium? Mięso uzyskano bez zabijania zwierząt (więc może skusili by się na nie nawet wegetarianie) i pozbawione jest szkodliwych substancji. Naukowcy twierdzą, że w ten sposób będziemy mogli uchronić się przed katastrofą zdrowotną i ekologiczną.



Miso w laboratorium zostało wyhodował prof. Mark Post w Holandii. Jak zapowiada, już w listopadzie przedstawi światu pierwszy hamburger w całości wytworzony w laboratorium. Naukowiec twierdzi, że jego odkrycie jest nie tylko jadalne, ale i smaczne (mimo, że wcale nie wygląda tak apetycznie).  Samo mięso jest pozbawione smaku i barwy, ale dzięki zastosowaniu odpowiednich dodatków ziołowych i przypraw mięso ma zyskać tradycyjny smak i barwę.

Do przygotowania mięsa wykorzystano komórki macierzyste krowy, z których w laboratorium udało się wyhodować włókna mięśniowe. Proces hodowli mięsa jest dość skomplikowany i prace nad nim trwały od 2008 roku. Sztuczne mięso w laboratorium umieszczono na specjalnych, utworzonych z rozpuszczalnych cukrów, rusztowaniach, które zapewniały stałe napięcie mięśni. Dzięki stosowaniu impulsów elektrycznych naukowcy zmuszali komórki do kurczenia się i rozkurczania, co umożliwiło nadaniu mięsu właściwej konsystencji.

Nowa technologia może być kluczowa w produkcji mięsa na całym świecie powstrzymując ubój zwierząt. Ma to również istotne znaczenie z punktu widzenia ekologii, której tradycyjne metody hodowli zwierząt nie służą. Samo odkrycie jest również niezwykle istotne, ponieważ jak przewiduje naukowiec w ciągu najbliższych 30 lat zapotrzebowanie na mięso zwiększy się dwukrotnie, a uważa się, że już obecnie wykorzystuje się maksymalnie zasoby tego surowca. Dąży się do wyprodukowania włókien mięśniowych, które nie tylko nie będą się niczym różnić od naszych tradycyjnych kotletów, ale i będą nawet charakteryzowały się wyższą jakością. Mięso z laboratorium ma być zdrowsze dzięki kontroli jego składu przez naukowców. 

Jest jedno ale... mięso wyprodukowane w laboratorium póki co jest warte 250 tys. euro!!! Będziemy musieli jeszcze trochę poczekać, aż mięso wyprodukowane w laboratorium zagości na naszych stołach. Na pewno jednak został poczyniony przełomowy postęp w nauce, który trzeba jedynie udoskonalić.




Więcej na temat mięsa z probówki przeczytasz: 
Kotlet z probówki 
Kotlet z probówki ratuje świat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets