środa, 26 czerwca 2013

Kupujemy sól



W sklepach znajdziemy kilka rodzajów soli: warzoną, morską, smakową - którą wybrać? Która z nich będzie w najmniejszym stopniu negatywnie oddziaływała na nasze zdrowie?



Jaką sól znajdziemy w sklepach?


  • Sól warzoną (sól kuchenną) – czyli najpopularniejsza sól spożywcza, którą znajdziemy w każdym sklepie. Sól warzoną otrzymuje się poprzez odparowanie wody z solanek w wyparkach próżniowych. Produktem jest drobny biały proszek kryształków soli. 

  • Sól kamienną - wydobywana jest z naturalnych złóż na dużych głębokościach w kopalniach soli, a następnie mechanicznie rozdrabniana. Produktem są znacznie większe kryształy soli w porównaniu z solą warzoną. 

  • Sól morską -  otrzymuje się poprzez odparowanie wody morskiej w specjalnych odparownikach. 

  • Sól smakową (np. czosnkowa, ziołowa) - powstaje poprzez zmieszanie w odpowiednich proporcjach soli kamiennej i przypraw (pieprzu, czosnku, suszonych warzyw, ziół). 


Jaką sól wybrać?

Oczywiście najbardziej popularna jest sól kuchenna (sól warzona),jednak w ostatnim czasie na popularności zyskuje również sól morska. Niestety jest ona kilka razy droższa od tradycyjnej soli kuchennej. Czy zatem warto ją kupować? Oczywiście! Sól morska charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem, a co za tym idzie w celu nadania potrawom pożądanego smaku wykorzystujemy jej mniej, co jest niewątpliwą korzyścią dla naszego zdrowia. Co równie ważne, sól morska ma mniejszą zawartość sodu, niekorzystnie oddziałującego na nasze zdrowie. O ile mniej? Tradycyjna sól kuchenna ma aż 40% sodu, natomiast sól morska już 35% Na. Do tego sól morska bogata jest w inne zdrowe minerały jak magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, mangan. Sól morska dostarcza również znaczne ilości jodu naturalnego pochodzenia. 

Specjaliści ds. żywienia człowieka i dietetycy są zgodni, że sól morska jest zdecydowanie zdrowsza i powinniśmy zastępować nią tradycyjnie używaną sól warzoną. 


Na co zwrócić uwagę kupując sól? 

Tradycyjnie już patrzymy na skład! Sprawdzamy czy jest to sól naturalnego pochodzenia i czy nie ma w swoim składzie przeciwzbrylaczy (dotyczy to przede wszystkim soli warzonej). Antyzbrylacze mają na celu zapobieganie zbrylaniu soli, czyli powstawania grudek. Producenci soli najczęściej stosują środek oznaczony symbolem E536 – żelazocyjanek potasu. Z pozoru jest to substancja nieszkodliwa jednak wiązania chemiczne żelazocyjanku potasu, pod wpływem silnych kwasów – np. kwasu solnego w naszym żołądku, rozpadają się uwalniając szkodliwy cyjanowodór! Czy nie lepiej delikatnie rozbić grudki naturalnej soli bez antyzbrylacza, zamiast niepotrzebnie faszerować się chemią? 

Podobnie kupując sól smakową koniecznie sprawdź czy w jej składzie znajdują się jedynie naturalne składniki. Nie kupuj soli, w której znajdują się różnego rodzaju chemikalia jak np. wzmacniacze smaku (glutaminian sodu), konserwanty, syntetyczne barwniki i aromaty!
Warto również zwrócić uwagę na cenę tego produktu! Często, za zwykłą mieszankę przypraw producenci każą sobie słono płacić, podczas gdy w domowych warunkach możemy przygotować sobie taki sam produkt dużo tańszym kosztem! 


A co z solą jodowaną? 

Ciekawym aspektem jest fakt, że w Polsce istnieje obowiązek (zgodnie z zaleceniami Ministra Zdrowia) jodowania soli jednie pakowanej w opakowania do 1 kg. Sól w większych opakowaniach nie musi już być wzbogacana w jod. Jodowanie soli ma na celu zapobiegania niebezpiecznemu schorzeniu jakim jest niedoczynność tarczycy. Niedostateczna ilość jodu w naszej diecie prowadzi bowiem do zaburzeń hormonalnych, powiększenia wola i nadmiernego apetytu, a u kobiet w ciąży do nieprawidłowego rozwoju płodu. Sól niejodowana natomiast doskonale sprawdzi się do różnego rodzaju przetworów jak np. ogórki kiszone, które przygotowujemy we własnych spiżarkach.



2 komentarze:

  1. Osobiście najbardziej polecam sól himalajską , ponieważ zawiera aż 84 naturalne minerały , które są bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu . Ogromny wybór przeróżnych soli spożywczych z różnych części świata można znaleźć w grotach solnych firmy Solana lub na solnysklep.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja od kilku lat używam soli himalajskiej i uważam , że jest to najlepsza sól na ziemi . Zawiera ona aż 84 naturalne minerały , które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu . Najlepszej jakości i po dość niskiej cenie można kupić w grotach solnych Solana lub na solnysklep.pl

    OdpowiedzUsuń

Blogger Gadgets