poniedziałek, 3 czerwca 2013

Ślimak, ślimak pokaż rogi, dam Ci sera na pierogi… czyli co warto wiedzieć o serze. CZĘŚĆ 1




Ser – w licznych rejonach świata uznawany za rarytas, dla wielu nieodłączny składnik każdej kanapki, przysmak naszych pociech. A jakie rodzaje serów znajdziemy w naszych sklepach?






Na początek troszkę ciekawostek…
  • Na całym świecie produkuje się aż 4 tys. różnych odmian sera
  • W Polsce produkuje się 90 rodzajów sera
  • Polacy uwielbiają sery, statystycznie każdy z nas zjada rocznie ok. 13 kg sera
  • W Europie liderem pod względem popularności sera jest w Francja, w której produkuje się aż 400 różnych gatunków sera!

Cheese facts



Rodzaje sera
Pierwszym kryterium podziału jest rodzaj mleka z jakiego produkuje się ser. Najpopularniejsze sery to oczywiście te produkowane z mleka krowiego (Ementaler, Chedar, Gouda czy różnego rodzaju sery twarogowe). Bryndza czy oscypek to przykłady serów produkowanych z mleka owczego. Szczególnie popularne we Francji są również sery kozie, które w naszym kraju dopiero zyskują na popularności. Tradycyjny grecki ser Feta natomiast to mieszanka mleka koziego i owczego. Popularny, delikatny serek Mascarpone to ser ze śmietany, której zawdzięcza swą kremową konsystencję.

Sery dzieli się również ze względu na technologię produkcji skrzepu. Nie chcemy Was zanudzać skomplikowanym szczegółami opisów procesów produkcyjnych, warto jednak wiedzieć, że sery żółte to sery podpuszczkowe (podpuszczka to enzym wykorzystywany w procesie produkcyjnym do ścinania mleka). Do serów podpuszczkowych należą również sery pleśniowe. Sery z porostem pleśni charakteryzuje biała, pleśniowa skórka – Brie, Camembert. Sery z przerostem pleśni natomiast posiadają wewnątrz sieć zielono-niebieskich żyłek – Gorgonzola, Roquefort czy Rokpol.


Innym rodzajem sera są sery kwasowe, czyli popularne sery twarogowe(sery białe). Jak nazwa wskazuje, otrzymuje się je w wyniku ścinania mleka kwasem (octowym lub cytrynowym). Twaróg  tłusty (zawiera 5-7% tłuszczu), półtłusty (2-4% tłuszczu) i twaróg chudy (< 3% tłuszczu).

Kolejny rodzaj to sery podpuszczkowo – kwasowe. Generalnie są to sery białe, jednak ich konsystencja jest znacznie rzadsza niż w przypadku serów kwasowych. Sery te to wszelkiego rodzaju serki homogenizowane oraz serki typu Cottage Cheese (tzw. serki wiejskie).

Na koniec warto również zwrócić uwagę na popularne w Polsce serki topione. Są to serki otrzymywane przy wykorzystaniu podczas procesów produkcyjnych tzw. topników – kwasu mlekowego, winowego czy cytrynowego. Jeśli nazwa serka topionego wywodzi się od gatunku sera, z którego powstał, produkt ten powinien zawierać w swoim składzie co najmniej 75% sera, od którego pochodzi nazwa.


A wkrótce powiemy Wam również coś więcej na temat różnych gatunków sera żółtego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets