poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sól – czyli biała śmierć na talerzu!



Sól to jedna z najpopularniejszych przypraw – nadaje wyrazistość i smak potraw. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że jej nadmierne spożycie jest poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia. 





Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) w ciągu dnia nie powinniśmy jeść więcej niż 1 płaską łyżeczkę soli (5 gram), tymczasem statystyczny Polak zjada jej ponad 2 łyżeczki. 

Sól kuchenna czyli NaCl składa się w 60% z nieszkodliwego chloru i w 40% z niebezpiecznego sodu. Do sprawnego funkcjonowania (równowaga kwasowo-zasadowa, regulacja gospodarki wodnej organizmu) nasz organizm potrzebuje nie więcej niż 1 g soli, czyli około 1/6 łyżeczki od herbaty dziennie. Nadmiar soli w naszym organizmie przyczynia się do zatrzymania wody w naszych tkankach przez co nasze ciało nienaturalnie puchnie. Konsekwencją nadmiernego spożywania soli jest nadciśnienie, które obciąża nasze serce i nerki, rośnie ryzyko zawału i udaru. Szacuje się, że w wyniku nieprawidłowej diety, bogatej w sól, co trzeci dorosły Polak ma nieprawidłowe cieśnienie. Nadciśnienie to choroba społeczne, która dotyka coraz to większą grupę ludzi! 

Najgorsze jest, że niejednokrotnie spożywamy sól nieświadomie, w ukrytej postaci. Producenci gotowych produktów spożywczych dodają do nich ogromne ilości soli! Sól dostarczana przez różne przetworzone produkty spożywcze jak np. pieczywo, wędliny, różnego rodzaju zupki w proszku, kostki bulionowe, konserwy, dania instant, niejednokrotnie pokrywa, a nawet przekracza, dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na sól! Sól dodawana jest nawet do słodyczy (czekolad, ciastek i in.), płatków śniadaniowych, nawet kakao. Po co? O to doskonały nośnik smaku i jednocześnie substancja konserwująca, a że jest tania, producenci nie żałują jej jako dodatku do ich wyrobów. Koniecznie sprawdzajcie na etykietach zawartość sodu w produktach, które kupujecie! Jeśli sodu jest powyżej 0,4g / 100 g produktu to znaczy, że producent dodał bardzo dużo soli do tego wyrobu. Produkt bezpieczny to taki, w którym zawartość sodu nie przekracza 10g/100g. Oczywiście im jest go mniej tym lepiej, a najlepiej oczywiście jak nie ma go wcale. 

Z badań wynika, że aby odzwyczaić się od soli potrzeba od 48 do 72 h. Warto zatem podjąć wyzwanie i zadbać o swoje zdrowie próbując zredukować ilość spożywanej soli do absolutnego minimum.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets