czwartek, 22 sierpnia 2013

Składniki odżywcze żywności - tłuszcze



Tłuszcze to główny składnik energetyczny z pożywienia. Co powinniśmy wiedzieć na ich temat? Czy wszystkie tłuszcze są niezdrowe? Czyli wszystko na temat tłuszczów.

Tłuszcze dostarczają ponad dwukrotnie więcej energii niż węglowodany czy białka. Tłuszcze powinny stanowić 15% dziennego spożycia kalorii. Dodatkowo stanowią one nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tzn. witaminy A, D, E i K. Tłuszcze biorą także udział w budowie błon komórkowych oraz pomagają chronić ważne organy – serce, wątrobę i nerki. 



Składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe, wśród których wyróżnia się nasycone i nienasycone. Nie wszystkie tłuszcze są takie same pod względem oddziaływania na organizm ludzki, dlatego istotny jest ich staranny dobór podczas planowania jadłospisów. 


Tłuszcze nasycone to niezdrowe tłuszcze, których należy unikać w codziennej diecie. Tłuszcze nasycone, podobnie jak nienasycone, pozwalają wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, ale spożywanie ich w nadmiernej ilości zwiększa poziom cholesterolu we krwi (działanie hipercholesterolemiczne), co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia zmian aterogennych (miażdżycowych) w naczyniach tętniczych. Głównym źródłem tłuszczów nasyconych są tłuszcze zwierzęce tj. smalec, masło, bekon, tłuste mięso, pełnotłuste produkty mleczne ale także niektóre oleje roślinne. 



Tłuszcze nienasycone (jedno- i wielonienasycone) to tzw. „zdrowe” tłuszcze. Związki te pełnią funkcje ochronne, obniżają poziom całkowitego cholesterolu i jego frakcję LDL (tzw. „zły cholesterol”) w surowicy krwi, bez zmniejszenia w niej frakcji HDL („dobrego cholesterolu”). Wśród tłuszczów nienasyconych występują tzw. Wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT) albo inaczej Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Podstawowym źródłem nienasyconych tłuszczów jest oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, a także tłuste ryby morskie jak łosoś, śledź czy makrela. 


Wśród grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych występują m.in. niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, na które warto szczególnie zwrócić uwagę. Źródłem omega-6 są przede wszystkim oleje roślinne, natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się przede wszystkim w rybach, skorupiakach, migdałach, orzechach włoskich i w niektórych roślinnych olejach (lnianym, arachidowym, rzepakowym). Kwasy tłuszczowe omega mają szczególnie korzystny wpływ na układ krążenia i prawidłową pracę serca. Kwasom omega-3 przypisuje się także rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, szczególnie mózgu i wzroku. Składniki tłuszczu rybiego mogą ponadto obniżać podatność na depresję i poprawiać nastrój, a także pełnić szereg innych bardzo ważnych funkcji w organizmie (wzmacnianie układu immunologicznego, łagodzenie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, chronią przed niektórymi chorobami nerek, a nawet uważa się, że mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory). Dlatego też eksperci zalecają spożywanie ryb, bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, co najmniej dwa razy w tygodniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets