Niestety w dzisiejszych czasach liczy się przede wszystkim pieniądz. W gonitwie za nim producenci niejednokrotnie zapominają o jakości oferowanych przez nich wyrobów. A ile powinno być szynki w szynce dobrej jakości?
Najważniejszym kryterium świadczącym o jakości produktu, który
kupujemy jest zawartość mięsa w szynce. Kolejny raz chcemy namówić was, żeby
zawsze, bez wyjątku, czytać skład produktów, które wkładamy do koszyka.
Co pewnie oczywiste, im więcej mięsa jest w naszym wyrobie
tym lepiej. Przepisy obowiązujące w naszym kraju w żaden sposób nie regulują ilości
mięsa, która powinna znaleźć się w naszej szynce, co niestety producenci
wykorzystują obniżając ilość mięsa w wędlinie do minimum. Oczywiście informacja
zamieszczona na etykiecie jest jedynie deklaracją producenta i niestety często
zdarza się, że kontrole Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
wykazują zafałszowania w tym zakresie.
Uważa się, że z 1 kg mięsa można wyprodukować nie więcej niż
80 dkg wędliny. Prawdziwa szynka wiejska powinna składać się z ok. 95% mięsa, a
resztę powinny stanowi przyprawy i tylko 2% wody. Istnieją również tzw. szynki
suche jak szynka hiszpańska serrano czy włoska prosciutto, do których
zabroniony jest dodatek wody!
Do 2003 roku w naszym kraju obowiązywały Polskie Normy,
według których wędlina przekraczająca 130% surowca (czyli, w przypadku której z
kilograma mięsa uzyskano z 1 kg mięsa powyżej 1,3 kg szynki) uznawano za tzw. produkt
szynkopodobny.
A jak jest w praktyce? Dzisiaj niestety stosowanie się do
ww. normy leży w dobrej woli producenta. Według deklaracji na opakowaniach
okazuje się, że wielu producentów potrafi wyprodukować z kilograma mięsa nawet
1,5-2 kg wędliny! Oczywiście przede wszystkim taką wydajność osiąga się przez
zastosowanie bardzo dużych ilości soli, przypraw i różnego rodzaju substancji
wypełniających i stabilizujących. Zastosowanie dodatków sojowych, które nie
tylko poprawiają strukturę, ale i zwiększają zawartość białka, powoduje, że
zafałszowanie wędliny jest bardzo trudne do wykrycia nawet specjalistycznymi
metodami w laboratoriach badawczych.
Niemniej jednak informacja na etykiecie jest dla nas
informacją na podstawie, której podejmujemy decyzję o zakupie produktu.
Do szynki dozwolony jest dodatek ok.10% wody, która i tak odparowuje
podczas procesu produkcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz