Każdy z nas słyszał „nie jedz jajek bo mają cholesterol” - i jest to prawda, ale nie cała. Jajka są bogate w dobrą i złą frakcję cholesterolu, ale najnowsze badania nie wykazały związku spożycia jajek ze wzrostem zachorowań na miażdżycę. Mimo to wielu specjalistów nie poleca spożywania więcej niż 1-2 jajek na tydzień osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Dodatkowo żółtko jaja jest bogate w lecytynę i barwnik -
ksantofil, które zapobiegają „przyklejaniu” się tłuszczu do naczyń krwionośnych
i tym samym chronią przed chorobami naczyniowo-sercowym.
Ponad to białko jaja jest bogate w aminokwasy egzogenne –
takie których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i muszą być
dostarczone z pożywieniem. Pod względem składu jajko białka jest stawiane jako
wzorowe;)
Ponad to jaja są dobrym źródłem żelaza, fosfory i siarki,
ale występują w nim również wapń, potas, magnez, miedź, cynk, mangan, jod, a
także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i K oraz witaminy z grupy B.
!!! Pamiętajcie, że przed przyrządzeniem jaj należy
je dokładnie umyć ze względu na obecność bakterii (Salmonelli) na skorupce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz