Soki są bardzo zdrowym napojem i z powodzeniem szklanka soku może zastąpić jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji owoców lub warzyw. Tylko, czym
właściwie jest sok?
Sok jest najzdrowszym napojem owocowym bogatym w witaminy,
mikroelementy, składniki mineralne, błonnik, pektyny i antyoksydanty. Zgodnie z
obowiązującym prawem soki nie mogą zawierać sztucznych aromatów, barwników czy
konserwantów. Dopuszcza się jednak dodatek to soków zakwaszaczy jak wit.C czy
kwasek cytrynowy, w celu zachowania naturalnej barwy soku.
Warto również
wiedzieć, że zgodnie z najnowszą dyrektywą Unii Europejskiej soki nie mogą zawierać
również dodatku cukru. Do 28 października 2015 roku wszystkie soki sztucznie
dosładzane cukrem znikną z półek sklepowych.
W sklepach znajdziemy
świeże soki jednodniowe oraz tradycyjne soki pasteryzowane o dłuższym terminie
ważności.
Soki jednodniowe nie są poddawane żadnym procesom
termicznego utrwalania, dzięki czemu zachowują więcej składników odżywczych, jednak
charakteryzują się bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia i wymagają
przechowywania w lodówkach.
Soki pasteryzowane natomiast poddawane są procesowi
pasteryzacji. Soki sprzedawane w szklanych butelkach poddaje się zwykle
procesowi lekkiej pasteryzacji w temp. do 80°C, dzięki czemu ich okres
przydatności do spożycia ulega wydłużeniu – do kilku tygodni, a wartość
odżywcza ulega minimalnej degradacji. Tymczasem soki w kartonach pasteryzuje
się w temp. 100°C, co pozbawia je znacznej ilości składników odżywczych, jednak
pozwala na znaczne wydłużenie terminu przydatności.
Z punktu widzenia procesu produkcyjnego warto również wiedzieć,
że zwykle świeże soki owocowe produkowane są z naturalnych owoców, natomiast
soki pasteryzowane otrzymuje się w wyniku odtworzenia zagęszczonych uprzednio
pulp owocowych (skoncentrowanych przecierów owocowych).
Nektar, napój bogów, kojarzy nam się z czymś wyjątkowym… ale
czy na pewno taki wartościowy dla naszego organizmu. Niestety nie konieczne,
bowiem nektar to mocno rozcieńczony sok, do którego dodaje się znaczne ilości
cukru, dlatego też tak bardzo nam on smakuje. Zgodnie z polskimi przepisami,
zawartość soku owocowego w nektarze wynosi od 25% do 50%. Mimo, że producenci
słodzą nektary na potęgę, na szczęście nie zawierają one żadnych syntetycznych
barwników, aromatów czy konserwantów.
Na koniec zostały napoje, które odradzamy wszystkim. Dlaczego?
Napój jest najmniej wartościowy spośród wszystkich wymienionych i ma nie wiele
wspólnego z naturalnym sokiem. W skrócie to woda z cukrem pełna dodatkowych
substancji chemicznych. Zawiera od 3-20% soku owocowego, rozcieńczonego wodą z
bardzo dużą ilością cukru – nawet 20 łyżeczek w 1 litrze! Poza tym napoje
nafaszerowane są zwykle chemią – stabilizatory, barwniki, konserwanty, sztuczne
aromaty udające zapach naturalnego soki… czyli wszystko to, czego powinniśmy
starać się unikać. W wielu napojach znajdziemy też syrop glukozowo-fruktozowy,
który wzmacnia apetyt i przyspiesza odkładanie się tkanki tłuszczowej w
organizmie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz