W sklepie mamy do wyboru ogrom różnych rodzajów sera żółtego. Jak wybrać ten, o smaku, który będzie nam najbardziej odpowiadał? Czym różni się ser typu szwajcarskiego od sera typu holenderskiego?
Sery szwajcarskie
Sery typu szwajcarskiego charakteryzują się łagodnym,
słodkawym smakiem i sprężystym miąższem. Charakterystyczne dla tego rodzaju
sera są oczka o wielkości orzecha laskowego. Czy dziury sera wyjadają myszy,
jak to tłumaczono nam w dzieciństwie? Oczywiście, że nie, chociaż z pewnością
byłoby to ciekawe :) Oczka w serze powstają podczas procesów dojrzewania, kiedy
to w masie serowej bakterie propionowe wytwarzają dwutlenek węgla. To on
również nadaje serom szwajcarskim charakterystyczny smak.
Sery typu szwajcarskiego to np. Mazdamer, Ementaler, Radamer
Sery holenderskie
W serach typu holenderskiego nie znajdziemy już tylu dziur,
co w serach szwajcarskich. Holenderskie sery mają elastyczny, miękki miąższ z
nielicznymi otworami, wielkości ziarenek ryżu. Charakteryzują się one
wyrazistym zapachem a do tego śmietankowym smakiem.
Sery typu holenderskiego to np. Gouda, Morski, Edamski,
Podlaski, Zamojski, Liliput
Sery holendersko – szwajcarskie
Sery typu holendersko-szwajcarskiego powstają w wyniku
połączenia dwóch wcześniej wspomnianych metod produkcji. Ich miąższ jest miękki
i elastyczny, smak i zapach słodkawy, w serach bardziej dojrzałych natomiast
lekko ostry, orzechowy. Sery te mają drobne, nieregularne oczka.
Sery typu holendersko-szwajcarskiego: Tylżycki, Warmiński,
Mazurski
Sery włoskie
Sery typu włoskiego to sery dojrzewające przez bardzo długi
okres czasu (nawet do 3 lat). Są to sery twarde, o charakterystycznym
intensywnym, cierpkim smaku.
Przykładem sera typu włoskiego jest parmezan, idealnie
nadający się do tarcia.
Inne rodzaje serów to ser typu angielskiego – Cheddar, o
charakterystycznym pikantno-słonym smaku oraz sery typu bałkańskiego jak feta
czy oscypek, które produkuje się z parzonej masy serowej.
W następnych postach podpowiemy Wam dlaczego warto jest jeść
sery oraz na co zwrócić szczególną uwagę w sklepie kupując sery. Odwiedzajcie nasz blog, zapraszamy również na facebook'a dzięki czemu będziecie zawsze na bieżąco :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz