Ser to popularny składnik prawie każdej kanapki. Tylko czy są one dla nas zdrowe? Zdrowszy jest ser biały czy żółty? Czyli wszystko na temat sera w naszej diecie...
Ser żółty czy biały?
Czy wiesz, że ser żółty to najlepsze, w grupie nabiału (tabela poniżej), źródło wapnia? Już 4 plasterki sera żółtego pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik pokarmowy. Wielu ludzi mylnie sądzi, że najlepszym źródłem wapnia jest mleko.
Źródło
|
Zwartość
wapnia (Ca)
|
Mleko
|
300 mg/100 g produktu
|
Jogurt naturalny
|
450 mg/100 g produktu
|
Ser twarogowy
|
48 mg/100 g produktu
|
Ser żółty
|
800-1200 mg/100 g produktu
|
Co równie ważne sery żółte są również bardzo dobrym źródłem
fosforu oraz nie powodują alergii (posiadają bardzo małą ilość składników
mogących przyczyniać się do wystąpienia reakcji alergicznych).
Sery żółte są jednak produktem wysoko kalorycznym (100 g
produktu to od 300-380 kcal, parmezan to nawet 450 kcal/100 g produktu) oraz
dodatkowo podnoszą stężenie cholesterolu we krwi.
Ser biały natomiast polecany jest szczególnie osobom na
diecie, ze względu na jego niższą wartość kaloryczną (90 kcal/100g), doskonale
zaspokaja głód i dodatkowo dostarcza aminokwasów regulujących pracę ośrodka
głodu i sytości. Niestety jednak sery twarogowe charakteryzują się zdecydowanie
niższą zawartością, cennego dla naszych kości, wapnia. Dodatkowo jest to
produkt wysokobiałkowy, co powoduje zakwaszenie organizmu przyczyniając się w
ten sposób do wypłukiwania wapnia z organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz