Na początek zalety mleka po procesie UHT:
- dłuższa trwałość - mleko w kartonie można przechowywać nawet 6 miesięcy, w warunkach pokojowych (po otwarciu należy je spożyć w ciągu 48 godzin);
- gwarancja zniszczenia wszelkich drobnoustrojów chorobotwórczych i ich przetrwalników obecnych w świeżym mleku;
- wysoka temperatura procesu powoduje denaturację (ścinanie się) białek serwatkowych, dzięki czemu mleko zyskuje śnieżnobiały kolor, atrakcyjny z punktu widzenia konsumentów, a same białka w takiej formie są łatwiej trawione w naszym organizmie;
- Zawartość wielu cennych laktozy, wapnia, witamin A i D podczas procesu pozostaje na stałym poziomie.
A jakie argumenty przemawiają przeciwko mleku UHT? Oto kilka z nich:
- mleko UHT pozbawione jest wielu pożytecznych dla naszego organizmu szczepów bakterii naturalnie występujących w świeżym mleku;
- zniszczeniu ulegają termolabilne witaminy (kwas foliowy, witaminy z grupy B - B1, B12, witamina C)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz