Bawarka to nic innego jak herbata z mlekiem. Od lat krążą na
jej temat różne opinie, ale jak jest naprawdę – jest zdrowa czy wcale
niekoniecznie?
Czarnej herbacie przypisuje się liczne dobroczynne
właściwości. Jej picie ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i obniża
ciśnienie krwi. Czy pijąc ją z mlekiem zachowujemy jej właściwości?
Naukowcy ze szpitala Charite w Berlinie twierdzą, że bawarka
traci dobroczynny wpływ czarnej herbaty na naczynia krwionośne. Okazuje się bowiem, że
zawarte w mleku białka kazeiny, reagują z zawartymi w herbacie katechinami,
należącymi do grupy flawonoidów, które są podstawowym składnikiem herbaty wpływającym
korzystnie na naczynia krwionośne.
A skąd wzięło się przekonanie o korzyściach wynikających z
picia bawarki?
Herbata z mlekiem była niegdyś szczególnie polecanym napojem
dla matek karmiących. Do dzisiaj w Polsce panuje przekonanie, że jest to
doskonały sposób na poprawę laktacji. Okazuję się jednak, że jest to tylko
przesąd ludowy, powtarzany z pokolenia na pokolenie, który nie znajduje żadnego
potwierdzenia naukowego. Lekarze zdecydowanie bardziej polecają stosowanie do
tego celu różnego rodzaju herbatek ziołowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz