niedziela, 1 września 2013

Kalafior



Kalafior to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstał w wyniku mutacji kapusty głowiastej lub brokułu. Dlaczego warto go jeść?






Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, kalafior jest bardzo zdrowym warzywem. Jest bogaty w witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo obfituje również w składniki mineralne: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź,  fluor, jod, chlor. Dodatkowo kalafior jest bardzo niskokaloryczny - jedynie 25kcal/100 g.



Dlaczego kalafior powinien często gościć na naszych talerzach?

Powodów jest całe mnóstwo, oto najważniejsze:
  • wzmacnia naturalną odporność organizmu,
  • zwalcza wolne rodniki,
  • reguluje pracę układu pokarmowego, 
  • korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek,
  • wzmacnia serce i układ krążenia, 
  • zwalcza zaparcia,
  • spowalnia procesy starzenia skóry,
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • działa bakteriobójczo - zwalcza bakterię Helicobacter pylori powodującą wrzody żołądka i dwunastnicy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets