niedziela, 20 października 2013

Sok, nektar czy napój?





Według dostępnych danych szacuje się, że statystycznie, każdy z nas w ciągu roku wypija 16,5 litrów soku. Tylko czy na pewno to, co kupujemy jako sok jest sokiem? Czym różni się sok od nektaru lub napoju?



Soki są bardzo zdrowym napojem i z powodzeniem szklanka soku może zastąpić jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji owoców lub warzyw. Tylko, czym właściwie jest sok?


Sok jest najzdrowszym napojem owocowym bogatym w witaminy, mikroelementy, składniki mineralne, błonnik, pektyny i antyoksydanty. Zgodnie z obowiązującym prawem soki nie mogą zawierać sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów. Dopuszcza się jednak dodatek to soków zakwaszaczy jak wit.C czy kwasek cytrynowy, w celu zachowania naturalnej barwy soku.

Warto również wiedzieć, że zgodnie z najnowszą dyrektywą Unii Europejskiej soki nie mogą zawierać również dodatku cukru. Do 28 października 2015 roku wszystkie soki sztucznie dosładzane cukrem znikną z półek sklepowych.

W sklepach znajdziemy świeże soki jednodniowe oraz tradycyjne soki pasteryzowane o dłuższym terminie ważności.

Soki jednodniowe nie są poddawane żadnym procesom termicznego utrwalania, dzięki czemu zachowują więcej składników odżywczych, jednak charakteryzują się bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia i wymagają przechowywania w lodówkach.

Soki pasteryzowane natomiast poddawane są procesowi pasteryzacji. Soki sprzedawane w szklanych butelkach poddaje się zwykle procesowi lekkiej pasteryzacji w temp. do 80°C, dzięki czemu ich okres przydatności do spożycia ulega wydłużeniu – do kilku tygodni, a wartość odżywcza ulega minimalnej degradacji. Tymczasem soki w kartonach pasteryzuje się w temp. 100°C, co pozbawia je znacznej ilości składników odżywczych, jednak pozwala na znaczne wydłużenie terminu przydatności.

Z punktu widzenia procesu produkcyjnego warto również wiedzieć, że zwykle świeże soki owocowe produkowane są z naturalnych owoców, natomiast soki pasteryzowane otrzymuje się w wyniku odtworzenia zagęszczonych uprzednio pulp owocowych (skoncentrowanych przecierów owocowych).


Nektar, napój bogów, kojarzy nam się z czymś wyjątkowym… ale czy na pewno taki wartościowy dla naszego organizmu. Niestety nie konieczne, bowiem nektar to mocno rozcieńczony sok, do którego dodaje się znaczne ilości cukru, dlatego też tak bardzo nam on smakuje. Zgodnie z polskimi przepisami, zawartość soku owocowego w nektarze wynosi od 25% do 50%. Mimo, że producenci słodzą nektary na potęgę, na szczęście nie zawierają one żadnych syntetycznych barwników, aromatów czy konserwantów.

Na koniec zostały napoje, które odradzamy wszystkim. Dlaczego? Napój jest najmniej wartościowy spośród wszystkich wymienionych i ma nie wiele wspólnego z naturalnym sokiem. W skrócie to woda z cukrem pełna dodatkowych substancji chemicznych. Zawiera od 3-20% soku owocowego, rozcieńczonego wodą z bardzo dużą ilością cukru – nawet 20 łyżeczek w 1 litrze! Poza tym napoje nafaszerowane są zwykle chemią – stabilizatory, barwniki, konserwanty, sztuczne aromaty udające zapach naturalnego soki… czyli wszystko to, czego powinniśmy starać się unikać. W wielu napojach znajdziemy też syrop glukozowo-fruktozowy, który wzmacnia apetyt i przyspiesza odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets