poniedziałek, 7 października 2013

Ko ko ko, czyli co nie co o jajkach:)



Dziś kilka słów o jajkach. Jaja dostępne w sklepach są klasyfikowane według jakości i wagi. Do obrotu handlowego dopuszczone są wyłącznie jaja klasy A, które muszą mieć na skorupkach naniesiony kod producenta, który składa się z: 
       ·   kodu rodzaju chowu
       ·  kodu państwa (np. PL)
       ·   weterynaryjnego numery identyfikacyjnego fermy.



!!! Jaja pochodzących z małych gospodarstw do 50 kur nie muszą mieć naniesionych numerów.

Dodatkowo na opakowaniu powinno się znajdować:
       ·   kod producenta i jego objaśnię,
       ·   informacja na temat metody chowu kur,
       ·   określenie kategorii wagowej,
       ·   ilość sztuk w pakowaniu,
       ·   data minimalnej trwałości.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets