piątek, 11 października 2013

Ko ko ko, jak to jest z tym cholesterolem:)


Każdy z nas słyszał „nie jedz jajek bo mają cholesterol” -  i jest to prawda, ale nie cała. Jajka są bogate w dobrą i złą frakcję cholesterolu, ale najnowsze badania nie wykazały związku spożycia jajek ze wzrostem zachorowań na miażdżycę. Mimo to wielu specjalistów nie poleca spożywania więcej niż 1-2 jajek na tydzień osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu.



Dodatkowo żółtko jaja jest bogate w lecytynę i barwnik - ksantofil, które zapobiegają „przyklejaniu” się tłuszczu do naczyń krwionośnych i tym samym chronią przed chorobami naczyniowo-sercowym.

Ponad to białko jaja jest bogate w aminokwasy egzogenne – takie których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem. Pod względem składu jajko białka jest stawiane jako wzorowe;)

Ponad to jaja są dobrym źródłem żelaza, fosfory i siarki, ale występują w nim również wapń, potas, magnez, miedź, cynk, mangan, jod, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i K oraz witaminy z grupy B.

!!! Pamiętajcie, że przed przyrządzeniem jaj należy je dokładnie umyć ze względu na obecność bakterii (Salmonelli) na skorupce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets