Antocyjany to grupa naturalnych barwników roślinnych o
kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym.
Znajdziemy je przede wszystkim w
kwiatach i owocach roślin wyższych, ale także w liściach, łodygach i korzeniach.
Dużą zawartością antocyjanów odznaczają się między innymi maliny, czarne
porzeczki, czarny bez, jeżyny, aronia, czerwona kapusta, winogrona oraz
bakłażany.
Antocyjany należą do grupy tzw. fitoskładników (flawonoidów),
które pełnią w roślinach funkcje ochronne. Antocyjany mają właściwości przeciwutleniające
– chronią przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników (wytwarzanych między
innymi pod wpływem światła słonecznego). Barwnikom tym przypisuje się również działanie
przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, a także przeciwnowotworowe. Antocyjany
uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych w wyniku czego wpływają na
poprawę funkcjonowania układu krwionośnego. Dodatkowo barwniki te, uczestnicząc
w syntezie kolagenu, poprawiają kondycję i wygląd skóry, włosów i paznokci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz