Z syropem klonowym kojarzą nam się dwie rzeczy kanadyjska
flaga i pancakes :D. Pozyskiwany jest on poprzez zagęszczenie soku z pnia klonu. Syrop klonowy przypomina płynny miód, może przyjmować kolory od jasnego złota po ciemny
bursztyn, co wiąże się z czasem zbioru i wysokością zastosowanej temperatury w
czasie odparowania. Z jednego drzewa w ciągu roku można uzyskać od 1 do 2
litrów syropu, a na 1 litr syropu potrzeba odparować aż 40 litrów soku z klonu.
Syrop klonowy jest źródłem witamin z grupy B oraz związków
mineralnych wapnia, magnezu, potasu, fosforu i manganu. Dodatkowo syrop klonowy jest mniej kaloryczny
od miodu ma około 265 kcal na 100 gramów, a jedna łyżka syropu dostarcza nam
około 27 kcal. Jego indeks glikemiczny wynosi około 65, jest niższy niż indeks
miodu, ale znacznie przewyższa indeks glikemiczny syropu z agawy.
Syrop klonowy ma bardzo szerokie zastosowanie, może być stosowany jako dodatek do deserów w szczególności naleśników, płatków śniadaniowych, tostów, jogurtów, czy musli, ale również drinków, koktajli oraz jako dodatek do ciast, sałatek, sosów, a nawet jako dodatek w trakcie wędzenia, czy pieczenia mięs. Syropem klonowym można również słodzić herbatę, czy kawę.
Syrop klonowy ma bardzo szerokie zastosowanie, może być stosowany jako dodatek do deserów w szczególności naleśników, płatków śniadaniowych, tostów, jogurtów, czy musli, ale również drinków, koktajli oraz jako dodatek do ciast, sałatek, sosów, a nawet jako dodatek w trakcie wędzenia, czy pieczenia mięs. Syropem klonowym można również słodzić herbatę, czy kawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz