Jeśli tez nie wyobrażasz sobie ciasta lub deseru bez aromatu wanilii, a jednocześnie nie chcesz stosować sztucznych dodatków i substytutów wanilii, mamy na to sposób.
Dzisiaj przygotujemy swój własny cukier waniliowy!
Czego potrzebujemy?
- jednej laski wanilii - bez trudu znajdziecie ją w każdym większym sklepie
- 2 szklanek cukru
Jak przygotować domowy cukier waniliowy?
- Bierzemy do ręki naszą laskę wanilii i ostry nóż. Starannie przecinamy wzdłuż laskę wanilii, aby wydobyć z jej wnętrza czarne ziarenka. Następnie nasionka mieszamy z cukrem i zamykamy w szczelnym słoiku. Laska wanilii też nam się przyda! Również umieszczamy ją w słoiku z cukrem (jeśli Wam się nie mieści, bez problemu możecie ja przeciąć na mniejsze kawałki)
- Wymieszane składniki muszą się ze sobą "zaprzyjaźnić" :) w tym celu odstawiamy nasz słoik na ok. 3 tygodnie. Po takim okresie gwarantujemy, że będziecie mieć niezwykle aromatyczny, naturalny cukier waniliowy, a nie wanilinowy...
Też zauważyłam że cukry w sklepach to już nie waniliowe tylko wanilinowe!!Masakra jakaś!!!Ostatnio zaopatrzyłam się w kilka lasek wanilii ze sklepu www.najlepszeprzyprawyswiata.pl i wiele innych przypraw, które napewno wykorzystam na jesienne długie wieczory :) Polecam robić własny cukier i stosować przyprawy bez glutaminianu sodu i konserwantów!!! Ja już poczułam różnicę!!!
OdpowiedzUsuń