Miód wytwarzany jest przez pszczoły, występuję w różnej
konsystencji od bardzo płynnej aż po stałą, może też w znaczący sposób różnić
się barwą od bardzo jasnej słomkowej, aż po ciemną bursztynową. Stanowi on mieszankę cukrów prostych, głównie glukozy i fruktozy. Ma stosunkowo
wysoką wartość odżywczą na poziomie około 330 kcal na 100 g produktu, czyli łyżeczka
miodu daje nam około 40 kcal. Indeks
glikemiczny miodu wynosi około 87.
W przeciwieństwie do „białego cukru” w miodzie występują
składniki biologicznie aktywne, które sprawiają, że miód jest cennym
składnikiem naszej codziennej diety. Miód cechuje się właściwościami
detoksykacyjnymi, przeciwzapalnymi, do tego obniża ciśnienie i
poprawia krążenie krwi, działa ochronne na wątrobę zwiększając wydzielanie żółci, dodatkowo stymuluję produkcję czerwonych krwinek oraz hemoglobiny.
Lecznicze właściwości miodu, ale również smakowe, czy
zapachowe są ściśle związane z rośliną, z której nektaru został pozyskany. Na
rynku możemy się spodka z różnymi odmianami miodu min. rzepakowym, gryczanym,
wrzosowym, akacjowym, czy wielokwiatowym. Przed zakupem dobrze jest zaznajomić
się z właściwościami danego miodu i wybrać dla siebie najodpowiedniejszy.
!!! Pamiętajcie, że miód w temperaturze powyżej 40oC traci wiele
z swoich cennych właściwości, dlatego słodźcie nim przestudzoną herbatę,
świetnie smakuje też na kanapkach, czy z płatami owsianymi:).
!!! Miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1
roku życia ze względu na możliwość występowania w nim przetrwalników bakterii Clostridium botulinum.
!!! Przestrzegamy przed modem sztucznym wszystkich
tych, których skusi niższa cena. Choć wyglądem i smakiem może dla niektórych
nie różnić się zbytnio, pozbawiony jest tego wspaniałego aromatu oraz
wszystkich dobrodziejstw, które występują w miodzie naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz