Można go spotkać w wielu produktach o obniżonej kaloryczności, bardzo często określanych produktami typu „lekki”, czy „light”. Powszechnie jest używany do produkcji gum do żucia, drażetek, cukierków, napojów bezalkoholowych, multiwitamin w tabletkach musujących, napojów mlecznych, jogurtów, napojów kawowych, czekoladowych i wielu wielu wielu innych produktów. Na artykułach spożywczych oznaczany jest kodem E 951. Aspartam ma całe grona swoich sympatyków, którzy cenią sobie jego niską kaloryczność, ale również rosnące grono przeciwników.
W internecie, prasie, czy różnego typu publikacjach można znaleźć wiele bardzo sprzecznych informacji na temat
bezpieczeństwa aspartamu. Określany jest on jako substancja genotoksyczna i kancerogenna, powodująca bóle głowy, migreny, bezsenność, kołatanie serca, wysypki i wiele
innych dolegliwości. Mimo zapewnień o jego bezpieczeństwie przez EFSA (Europejski
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) i dopuszczeniu go do użytku na terenie UE, nie słabną doniesienia na temat jego
domniemanej szkodliwości. Natomiast za jedną z przyczyn jego ciągłej obecności na rynku podaję
się powszechne wykorzystanie do produkcji napojów przez międzynarodowe koncerny. Aspartam
jest substancją zakazaną do stosowania na rynku Japońskim.
My szczerze polecamy Wam
używać naturalnych substancji słodzących, ale decyzja należy do Was.
Hmmm powstał nam mocno spiskowy post:D a jaki jest wasz
stosunek do aspartamu?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz