Ksylitol wyglądem i barwą przypomina klasyczny „biały cukier”,
ale na tym podobieństwa się kończą. Otrzymywany jest poprzez ekstrakcję z kory
brzozy. Wartość odżywcza ksylitolu jest najniższa z dotychczas przedstawionych „słodkich
alternatyw” i wynosi około 240 kcal na 100 g produktu, natomiast łyżeczka ksylitolu dostarcza nam
około 17 kcal. Ponadto cukier brzozowy charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym na poziomie około 8.
Dodatkowo w przeciwieństwie do klasycznego cukru ksylitol zapobiega
próchnicy, tak tak zapobiega:), a w przypadku niewielkich ubytków, czy
stanów zapalnych dziąseł płukanie jamy ustnej wodą z ksylitolem może je
zlikwidować. Zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu przez co pozytywnie wpływa
na stan naszych kości. Ogranicza rozwój drożdży, pleśni i bakterii w przewodzie
pokarmowym, w tym bakterii powodującej rozwój wrzodów żołądka.
!!! Ksylitol należy wprowadzać stopniowo do diety, ponieważ organizm musi zacząć produkować enzym niezbędny do trawienia ksylitolu, w przeciwnym razie jego spożycie może zakończyć się biegunka.
!!! Nie zaleca się spożywania większej ilości niż 15 g na dobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz