niedziela, 21 kwietnia 2013

Mleko UHT - za i przeciw

Na początek zalety mleka po procesie UHT:
  • dłuższa trwałość - mleko w kartonie można przechowywać nawet 6 miesięcy, w warunkach pokojowych (po otwarciu należy je spożyć w ciągu 48 godzin);
  • gwarancja zniszczenia wszelkich drobnoustrojów chorobotwórczych i ich przetrwalników obecnych w świeżym mleku;
  • wysoka temperatura procesu powoduje denaturację (ścinanie się) białek serwatkowych, dzięki czemu mleko zyskuje śnieżnobiały kolor, atrakcyjny z punktu widzenia konsumentów, a same białka w takiej formie są łatwiej trawione w naszym organizmie;
  •  Zawartość wielu cennych laktozy, wapnia, witamin A i D podczas procesu pozostaje na stałym poziomie.




A jakie argumenty przemawiają przeciwko mleku UHT? Oto kilka z nich:
  • mleko UHT pozbawione jest wielu pożytecznych dla naszego organizmu szczepów bakterii naturalnie występujących w świeżym mleku;
  • zniszczeniu ulegają termolabilne witaminy (kwas foliowy, witaminy z grupy B - B1, B12, witamina C)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets