niedziela, 21 kwietnia 2013

Tea time - Bawarka




Bawarka to nic innego jak herbata z mlekiem. Od lat krążą na jej temat różne opinie, ale jak jest naprawdę – jest zdrowa czy wcale niekoniecznie?




Czarnej herbacie przypisuje się liczne dobroczynne właściwości. Jej picie ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i obniża ciśnienie krwi. Czy pijąc ją z mlekiem zachowujemy jej właściwości?
Naukowcy ze szpitala Charite w Berlinie twierdzą, że bawarka traci dobroczynny wpływ czarnej herbaty na naczynia krwionośne. Okazuje się bowiem, że zawarte w mleku białka kazeiny, reagują z zawartymi w herbacie katechinami, należącymi do grupy flawonoidów, które są podstawowym składnikiem herbaty wpływającym korzystnie na naczynia krwionośne.

A skąd wzięło się przekonanie o korzyściach wynikających z picia bawarki?
Herbata z mlekiem była niegdyś szczególnie polecanym napojem dla matek karmiących. Do dzisiaj w Polsce panuje przekonanie, że jest to doskonały sposób na poprawę laktacji. Okazuję się jednak, że jest to tylko przesąd ludowy, powtarzany z pokolenia na pokolenie, który nie znajduje żadnego potwierdzenia naukowego. Lekarze zdecydowanie bardziej polecają stosowanie do tego celu różnego rodzaju herbatek ziołowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets