wtorek, 30 kwietnia 2013

Cukier niejedno ma imię…


Wspominałyśmy, że cukier zawarty jest w wielu, naprawdę wielu produktach. Ze względu na nasze zdrowie ( i nienaganną figurę:p) polecamy czytać etykiety i wybierać produkty z jak najmniejszą ilością cukrów prostych. Cukier zawarty w produktach nie zawsze kryje się na etykiecie pod nazwą „cukier”, może być wprowadzany do produktu pod postacią: 
·         sacharozy
·        laktozy (naturalnie występuje w mleku)
·         fruktozy (naturalnie występuje w owocach)
·         glukozy 
·         izoglukozy
·         sorbitolu
·         mannitolu
·         dekstrozy
·         maltozy
·         melasy
·         syropu kukurydzianego*
·         syropu glukozowego*
·         syropu glukozowo-fruktozowego*
·         syropu cukrowego*
·         syropu inwertowanego*

*W szczególności przestrzegamy przed cukrami przetworzonymi!!!

Spotkaliście się z innymi sposobami na wprowadzanie cukru do produktów?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets