wtorek, 16 kwietnia 2013

Koniec z zafałszowaną żywnością!




Czy wiecie, że w Polsce, mimo rygorystycznych przepisów i sankcji przewidzianych za wprowadzanie na rynek zafałszowanej żywności nie ma ani jednej grupy produktów, w której nie obserwowałoby tego procederu! Ściganiem i karaniem nieuczciwych producentów w naszym kraju zajmuje się IJHARS – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. 




Co to tak naprawdę jest zafałszowana żywność? 
Mianem żywności zafałszowanej określa się artykuły rolno-spożywcze, których producenci, stosując rozmaite nieuczciwe taktyki, odnoszą zyski ekonomiczne kosztem konsumenta, który kupuje produkty niepełnowartościowe. Dodatkowo takie postępowanie jest przejawem nieuczciwej konkurencji. 



Jak fałszuje się żywność? Producenci mają wiele sposobów fałszowania swoich produktów. IJHARS uznaje produkt za zafałszowany gdy: 

· Skład produktu jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej określonych artykułów rolno-spożywczych; 

· Producent stosuje nieprawidłowe metody oznakowania wyrobu, w celu ukrycia jego rzeczywistego składu lub jego określonych właściwości 



Najpopularniejszym sposoby fałszowania żywności to:
  • zastępowanie droższych składników tańszymi np. tłuszcz zwierzęcy w maśle zastępowany jest tańszym tłuszczem roślinnym;
  • w napojach owocowych stosuje się dodatki pektyn przez co wydaje się być gęściejszy przez co imituje prawdziwe soki owocowe;
  • używanie składnika w nazwie produktu, w przypadku gdy dany składnik nie jest stosowany w recepturze np. parówki z cielęciny bez cielęciny



Na naszym blogu będziemy pokazywać Wam jakie nieuczciwe triki stosują producenci i na co powinniście zwracać uwagę robiąc zakupy. 



Zachęcamy do lektury naszych kolejnych postów i dyskusji :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets