poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zimne mleko - świeże mleko w naszych sklepach


Jakiś czas temu, w naszych sklepach pojawiło się zupełnie nowe mleko – „Zimne mleko”, w charakterystycznych, szklanych butelkach. Dlaczego jest ono takie wyjątkowe?


Zimne Mleko to pierwsze na Polskim rynku mleko produkowane z zastosowaniem procesów mikrofiltracji. 

Mikrofiltracja jest procesem oczyszczania mleka polegającym na mechanicznym usunięciu znajdujących się w nim bakterii i fizycznych zanieczyszczeń. Odfiltrowanie następuje przez zastosowanie gęstych sit, przez które przetłaczane jest mleko. Przy procesie produkcji mleka z zastosowaniem tej metody ze 100 litrów świeżego mleka otrzymuje się ok. 95 litrów gotowego produktu, a pozostałe 5 litrów to odseparowana mikroflora wraz z pozostałymi zanieczyszczeniami. Po procesie mikrofiltracji stosuje się bardzo łagodną pasteryzację dzięki czemu mleko w pełni zachowuje swoją wartość odżywczą i naturalny smak charakterystyczny dla mleka prosto od krowy. Mleko poddane mikrofiltracji zachowuje swoją świeżość przez 14 dni od dnia produkcji. Dodatkowo wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets