czwartek, 25 kwietnia 2013

Popularne płatki kukurydziane pod lupą



1. Wartość energetyczna - 381 kcal /100 g produktu to dość dużo... dlaczego, aż tyle? w produkcie zastosowano dodatek cukru i sztucznych słodzików. Dodatkowo jest to produkt o wysokim IG - krócej będziemy syci i będziemy odczuwać większe łaknienie.

2. Skład:
- cukier - przypominamy, że lepiej wybierać produkty bez dodatku cukru;
- sól - po co w płatkach śniadaniowych sól? to tzw. "biała śmierć", którą w codziennej diecie dostarczamy do organizmu z różnych źródeł, dlatego lepiej unikać produktów, w których jej dodatek nie jest niezbędny;
- glukoza - cukier prosty, łatwo przyswajalny przez organizm;
- ekstrakt słodowy jęczmienny - to substancja słodząca, ekstrakt jęczmienny znajdujący zastosowanie w przemyśle spożywczym bardzo często konserwowany jest przy użyciu substancji chemicznych;
- regulator kwasowości: fosforan trisodowy (E339) - w nadmiernych ilościach zaburza procesy trawienne, substancja ta używana jest także do produkcji nawozów sztucznych, proszków do prania czy rozpuszczalników  


Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką przekąskę jednak zdecydowanie bardziej polecamy  poszukać produktu naturalnego, bez dodatku cukru...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets