środa, 24 kwietnia 2013

Płatki śniadaniowe, czyli ulubione śniadanie Polaków


W każdym sklepie znajdziemy szeroki wybór różnorodnych rodzajów płatków śniadaniowych, ale czy wszystkie są takie zdrowe jak nam się wydaje? Czy czekoladowe kuleczki, którymi tak chętnie zajadają się nasze dzieci, są dla nich rzeczywiście takie dobre?






W sklepach znajdziesz różnorodne rodzaje płatków śniadaniowych. Możemy je przyporządkować do trzech podstawowych grup: musli, płatki kukurydziane i słodkie płatki. 


Musli to mieszanina płatków owsianych, zbożowych, jęczmiennych, kukurydzianych oraz bakalii, orzechów oraz suszonych owoców i nasion. To prawdziwe bogactwo witamin, składników i błonnika regulującego pracę naszego przewodu pokarmowego. 

Płatki kukurydziane otrzymywane są poprzez ugotowanie i zmielenie, a następnie odpowiednie uformowanie ziaren kukurydzy. Niejednokrotnie posypywane są witaminami, często również różnorodnymi dodatkami smakowymi (np. cynamonem). 

Najnowsze badania, przeprowadzone przez grupę naukowców z Uniwersytetu we Florencji, wykazały, że płatki kukurydziane mogą sprzyjać nadmiernemu wzrostowi wagi ciała u osób regularnie spożywających płatki kukurydziane. Żywność na bazie wysokiej jakości mąki kukurydzianej jest zdrowa i często stanowi podstawę wielu diet odchudzających. Problemem jest jednak sposób produkcji płatków kukurydzianych – zazwyczaj przygotowywane są one bowiem w oleju roślinnym, a następnie pokrywa się je warstwą cukru lub słodkiego syropu glukozowo-fruktozowego z wieloma sztucznymi dodatkami. 

W sklepie można jednak również znaleźć naturalne płatki kukurydziane, bez dodatku cukru. Takie płatki są dużo zdrowsze, bowiem zawierają węglowodany złożone, witaminę C oraz witaminy z grupy B. 

Niestety, Polacy najczęściej wybierają słodkie płatki śniadaniowe (czekoladowe kulki, poduszeczki z nadzieniem, oblepione miodem kuleczki itp.). Tego rodzaju płatki powstają z bezwartościowego, rozdrobnionego ziarna. Dodawane są do nich bardzo duże ilości przetworzonego cukru! Jak wiadomo cukier napędza apetyt. Dodatkowo rafinowany cukier biały i syrop skrobiowy są szkodliwe nawet w niewielkich ilościach i stanowią źródło „pustych” kalorii. Jedna porcja takich płatków (ok. 30g) to aż 115 kcal


Wybierając płatki śniadaniowe zawsze warto zwracać uwagę na kaloryczność produktu, który zamierzasz włożyć do swojego koszyka. Czy wiecie, że 100 g słodkich płatków śniadaniowych niejednokrotnie jest bardziej kaloryczne niż taka sama porcja słodyczy np. delicji? Jedząc 10 łyżeczek słodkich płatków z mlekiem dostarczysz nawet 450 kcal!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets