wtorek, 9 lipca 2013

Walka na talerzu – RUNDA I – ogórek kontra pomidor


Czy wiecie, że nie wszystkie połączenia, które stosujecie na swoich talerzach są zdrowe? Często, z pozoru zdrowe pokarmy, źle zestawione na talerzu mogą stać się bezwartościowe (pozbawiać się wzajemnie cennych składników pokarmowych) albo wręcz szkodliwe ...



Na start, niezbyt udane połączenie – ogórek z pomidorem 



Dlaczego nie powinniśmy łączyć tych składników? Przecież to smaczne połączenie stosujemy powszechnie przygotowując np. sałatkę grecką… 

Problem tkwi w ogórku… Ogórek zawiera bowiem enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C obecną m.in. w pomidorach. Nie wskazane jest zatem łączenie ogórków z każdym innym produktem bogatym w tą witaminę – np. z papryką, pietruszką i in. 

Przeprowadzone przez naukowców badania wykazały, że nawet niewielka ilość soku pochodzącego z ogórka (1 łyżeczka) zniszczyła witaminę C w aż 3l soku pomidorowego. 



Jak widać zatem, stosując połączenie ogórka z pomidorem, obniżamy wartość odżywczą naszego pokarmu, niszcząc cenne źródło witaminy C. Jeśli brakuje Ci jakiegoś składnika do sałatki z pomidorem spokojnie możesz dodać ogórka konserwowego bądź kiszonego, w których enzym, o którym mowa powyżej, został dezaktywowany i nie ogranicza jej wchłaniania z pokarmów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets