poniedziałek, 15 lipca 2013

Walka na talerzu – RUNDA III – herbata z cytryną


Nie wszystkie połączenia, które stosujemy na swoich talerzach są zdrowe. Często, z pozoru zdrowe pokarmy, źle zestawione na talerzu mogą stać się bezwartościowe (pozbawiać się wzajemnie cennych składników pokarmowych) albo wręcz szkodliwe…



Któż z nas nie popija herbatki z cytryną, zwłaszcza jesienią i zimą? 


Przecież cytryna to doskonałe źródło witaminy C, dlaczego więc nie dodawać jej do herbaty? Pewnie nie wiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że takie połączenie może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. W liściach herbaty obok wielu przeciwnowotworowych substancji obecny jest glin, który może przyczyniać się do wywoływania zmian w mózgu i choroby Alzheimera. Ale spokojne… pijąc tradycyjną herbatę nie jest on przyswajalny w naszym organizmie. Problem pojawia się dopiero wówczas gdy łączymy herbatę z sokiem z cytryny. Wówczas w naparze powstaje, łatwo przyswajalny przez nasz organizm, cytrynian glinu. 

Czy zatem musimy całkowicie zrezygnować z picia herbaty z cytrynką? W żadnym wypadku… Musimy jednak pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze nie pijmy zbyt mocnych herbat i dodawajmy do niej umiarkowane ilości soku z cytryny. Dodatkowo, co bardzo ważne, cytrynę dodajemy do herbaty dopiero po jej odcedzeniu od liści herbacianych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets