piątek, 26 lipca 2013

Zdrowe połączenia na talerzu


Ostatnio dużo pisałyśmy Wam o tym jakich produktów nie łączyć, aby nie tracić porcji zawartych w nich składników odżywczych, lub wręcz aby nie stały się one dla nas szkodliwe. Dziś natomiast przyszedł czas na zdrowe połączenia produktów spożywczych. Poniżej kila z przykładów...



1. Produkty bogate w B-karoten + oliwa z oliwek
Aby w pełni wykorzystać wartość odżywczą produktów bogatych w beta-karoteny i inne karotenoidy, warto podawać je z niewielką ilością zdrowych tłuszczów np. z oliwą z oliwek.

Bogatym źródłem beta-karotenu są żółto-pomarańczowe warzywa i owoce oraz ciemnozielone warzywa liściaste. Wśród warzyw są to przede wszystkim: marchew, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypior, boćwina, dynia oraz koper.

Podobnie sytuacja wygląda w przypadku pomidora, który bogaty jest w likopen. Pomidory możemy połączyć również z oliwą z oliwek, ale alternatywą może być również awokado, które również dostarcza do naszego organizmu zdrowe tłuszcze.


2. Pomidory + brokuły
Badania pokazały, że połączenie to zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty. Dlaczego? Tego jeszcze nie wiadomo, ale z pewnością naukowcy wkrótce odgadną tajemnice korzyści wynikających z połączenia tych 2 warzyw



3. Wino czerwone + czekolada
Produkty bogate w kwercetynę np. czerwone wino (ale też m.in. winogrona czy truskawki) warto łączyć z produktami o wysokiej zawartości katechin np. czekoladą. Połączenie to zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, które mogły by prowadzić do zawału.

Podobne pozytywne oddziaływanie ma połączenie jabłka z czekoladą.

A pamiętacie z czym lepiej nie łączyć czerwonego wina? Jeśli nie sprawdźcie tutaj.


4. Zielona herbata + cytryna
Aby organizm lepiej wykorzystał katechiny zawarte w zielonej herbacie warto pić ją z cytryną. Ale bardzo ważne jest, aby pamiętać o kilku zasadach jej parzenia, aby połączenie to nie stało się szkodliwe (więcej na ten temat przeczytacie tutaj).


5. Antyoksydanty pochodzące z różnych źródeł
Jak pokazały badania, organizm lepiej wykorzystuje antyoksydanty jeśli dostarczane są one z różnych źródeł. Warto zatem jeść razem owoce bogate w te dobroczynne barwniki.
Więcej informacji na temat antyoksydantów znajdziesz tutaj.

Warto również wiedzieć, że cytryna zwiększa przyswajalność żelaza (pochodzącego np. z jarmużu).

The Most Powerful Food Combinations




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets