wtorek, 2 lipca 2013

Antyoksydanty - co to takiego?

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to substancje chemiczne, które w stężeniu wielokrotnie mniej­szym w stosunku do utlenianego substratu, w sposób istotny, opóźniają lub hamują jego utlenianie. Zaburzenie równowagi między wytwarzaniem wolnych rodników tlenowych, a wydolnością układu antyoksydacyjnego organizmu oraz jego zdolnością do obrony przed nadmiarem tych rodników, uważa się za istotny czynnik ryzyka wystąpienia wielu chorób układu krążenia i nowotworów. 


Dlaczego warto jeść produkty bogate w antyoksydanty?


Przeciwutleniacze mogą przyczyniać się do: 
· opóźniania procesów starzenia; 
· zmniejszania ryzyka wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca; 
· zmniejszania ryzyka wystąpienia nowotworów (detoksykacja kancerogenów); 
· spowolnienia przebiegu choroby Alzheimera; 

Dodatkowo antyoksydanty przeciwdziałają przewlekłemu skurczowi zapalnemu oskrzeli (astma, zapalenie oskrzeli, rozedma) i chronią organizm przed zanieczyszczeniami środowiska.


Wśród najpopularniejszych znanych przeciwutleniaczy, naturalnie występujących w żywności, wymienia się: retinol, β-karoten, kwas L-askorbinowy, tokoferole, flawonoidy (flawony, flawanole, flawonole, izoflawony, antocyjany, chalkony), se­len, cynk, mangan, koenzym Q. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się także syntetyczne przeciwutleniacze, np. BHT (butylohydroksytoluen), BHA (butylohydroksyanizol). Dieta bogata w owoce i warzywa, dostarczająca dużych ilości witamin i innych składników o działaniu antyoksydacyjnym, zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów złośliwych i cho­rób układu krążenia.

Antyoksydant
Źródło
Witamina C
Warzywa i owoce
Witamina E (tokoferol)
Zboża, orzechy, oleje roślinne
Flawonoidy
Antocyjany
Ciemne winogrona, aronia, czarne porzeczki, śliwki, truskawki, czerwone wino
Flawony
Cebula, brokuły, seler, jabłka, brzoskwinie, wiśnie, oliwa z oliwek
Flawonole i flawonole
Brokuły, liście selera, fasola zielona i żółta, gryka, herbata, kakao
β-karoten i inne karotenoidy
Pomarańczowe i ciemnozielone warzywa, pomidory (likopen)


Dowiedz się również więcej na temat antocyjnanów TUTAJ







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets