poniedziałek, 22 lipca 2013

Walka na talerzu – RUNDA V – czerwone wino do czerwonego mięsa




Czy wiecie, że nie wszystkie połączenia, które stosujecie na swoich talerzach są zdrowe? Często, z pozoru zdrowe pokarmy, źle zestawione na talerzy mogą stać się bezwartościowe (pozbawiać się wzajemnie cennych składników pokarmowych) albo wręcz szkodliwe… 




Też słyszeliście, że czerwone wino to idealny dodatek do posiłków? Podobno czerwone wino z mięsem tworzy wyjątkowe połączenie i uatrakcyjnia nasze doznania kulinarne. Znawcy zgodnie twierdzą, że smaki czerwonego wina i mięsa idealnie ze sobą współgrają, tworząc wyjątkową i niepowtarzalną kompozycję. Co więcej lampka czerwonego wina niejednokrotnie polecana jest ze względów zdrowotnych. 

Wszystko by się zgadzało, ale… Nie powinniśmy łączyć czerwonego wina z czerwonym mięsem. Jak twierdzą dietetycy, taki duet sprzyja anemii! Wino, podobnie jak herbata, bogate jest w garbniki. Związki te znacząco ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, a trudno o bogatsze źródło tego pierwiastka niż czerwone mięso. Dostarczanie niedostatecznej ilości żelaza wraz z pożywieniem jest przyczyną problemów zdrowotnych – anemii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets