czwartek, 18 lipca 2013

Walka na talerzu – RUNDA IV – herbata z ciastem drożdżowym




Nie wszystkie połączenia, które stosujemy na swoich talerzach są zdrowe. Często, z pozoru zdrowe pokarmy, źle zestawione na talerzu mogą stać się bezwartościowe (pozbawiać się wzajemnie cennych składników pokarmowych) albo wręcz szkodliwe…





Ostatnio pisałyśmy Wam o niezbyt udanym połączeniu herbaty z cytryną, a dziś kolejny nietrafiony duet z herbatą w roli głównej. Na tapetę bierzemy herbatę z ciastem drożdżowym

I o ile takie połączenie raczej nam nie zaszkodzi, to też nie pomoże… dlaczego? Wszystko przez garbniki znajdujące się w herbacie. Składniki te odpowiadają za jej gorzkawy smak i jednocześnie oddziałują na błonę śluzową przewodu pokarmowego ograniczając wchłanianie białek. Dodatkowo wiążą się z wapniem, magnezem, żelazem, cynkiem, miedzią i innym ważnymi dla zdrowia mikro- i makroelementami, ograniczając ich biodostępność dla naszego organizmu. Problem polega na tym, iż te nieszczęsne garbniki pochodzące z herbaty, niszczą również witaminę B1, której ciasto drożdżowe jest takim doskonałym źródłem. Witamina ta odpowiada za prawidłowe działanie naszego układu nerwowego. Jeżeli jednak należycie do grupy miłośników popijania ciasta drożdżowego herbatą, postarajcie się żeby była ona jak najsłabsza, dzięki czemu zachowacie przynajmniej część witaminy B1. 

Dodatkowo warto wspomnieć przy tej okazji, że osoby regularnie pijące duże ilości herbacianych naparów, powinny uzupełniać swoją dietę produktami bogatymi w witaminę B1 jak: fasola, groch, orzechy, ryby, ciemne pieczywo.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets