środa, 24 lipca 2013

Walka na talerzu – RUNDA VI – alkohol z grzybami



Czy wiecie, że nie wszystkie połączenia, które stosujecie na swoich talerzach są zdrowe? Często, z pozoru zdrowe pokarmy, źle zestawione na talerzy mogą stać się bezwartościowe (pozbawiać się wzajemnie cennych składników pokarmowych) albo wręcz szkodliwe…




Kolejne niezdrowe połączenie to alkohol z grzybami! Uważajcie zwłaszcza jedząc czernidlaka pospolitego! Łącząc go z alkoholem żartobliwe powiedzenie „wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz” może okazać się prorocze. Wypicie alkoholu (chociażby bardzo niewielkich ilości) nawet dwa, trzy dni po spożyciu tych grzybów może skończyć się tragicznie. Wszystko przez jedną substancję znajdującą się w tym produkcie. Chodzi o koparynę. Związek ten powoduje zatrzymanie utleniania alkoholu etylowego na etapie aldehydu, uniemożliwiając rozkład alkoholu w organizmie ludzkim. 


Niezdrowe jest również łączenie alkoholu z każdym innym gatunkiem grzybów. Pod wpływem alkoholu specyficzne białko obecne w grzybach ulega denaturacji (ścina się), co powoduje, że staje się one niestrawne dla organizmu ludzkiego, powodując ciężkie dolegliwości trawienne. Na szczęście w tym przypadku nie ma już zagrożenia dla naszego życia i poważnych powikłań zdrowotnych. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Blogger Gadgets